X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

O nouă decizie a BNM privind politica monetară

29 mar. 2017,, 18:15   Economie
1745 0

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul ședinței sale din 29 martie 2017, a decis să majoreze norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu 2 puncte procentuale pînă la valoarea de 37% din baza de calcul, pentru perioada de menținere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 8 aprilie 2017 – 7 mai 2017.

Potrivit unui comunicat al Băncii, citat de NOI.md, decizia a fost luată cu scopul sterilizării excesului de lichiditate și ameliorării mecanismului de transmisie a deciziilor de politică monetară. Totodată, BNM a menținut norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14 la sută din baza de calcul.

În plus, instituția a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 9 la sută anual, iar ratele de dobîndă la creditele overnight – la nivelul actual de 12 la sută anual și la depozitele overnight – la nivelul actual de 6 la sută anual.

BNM mai menționează că măsurile de politică monetară încă urmează să se propage prin diferite canale de transmisie în economia națională, inclusiv prin influențarea ratelor dobînzilor la creditele și depozitele în moneda națională, astfel, exercitînd în continuare efecte asupra evoluției inflației. În același timp, conduita politicii monetare urmărește asigurarea condițiilor monetare reale adecvate susținerii creditării și economisirii, alături de adaptarea în continuare a mediului economic intern la volatilitatea și incertitudinile din mediul extern.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc la 27 aprilie 2017.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?