X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Platon, din nou lipsit de dreptul de a participa la proces

29 mar. 2017,, 17:40   Societate
3573 0

Interdicția privind prezența lui Veaceslav Platon la ședințele Curții a rămas în vigoare.


Hotărîrea respectivă a fost adoptată miercuri, 29 martie, de către Curtea de Apel (AP) Chișinău. Procurorul Andrei Băeșu a explicat această decizie prin „dorința de a elimina obstacolele în continuarea procesului”, relatează NOI.md.

Judecătorii de la Curtea de Apel au luat partea acuzații, insistînd asupra respingerii recursului avocaților lui Veaceslav Platon. Potrivit procurorului Procuraturii Anticorupție Andrei Băeșu, acest lucru va contribui la accelerarea mersului procesului. „Majoritatea solicitărilor apărării contribuie la tergiversarea procesului judiciar, inclusiv cele ce țin de ridicarea interdicției asupra prezenței suspectului în instanță. Am recomandat judecătorilor să respingă această cerere și consider decizia instanței drept una corectă”, a declarat reporterilor Andrei Băeșu.

La rîndul său, partea apărării omului de afaceri insistă pe o încălcare a drepturilor clientului său și intenționează să obțină recunoașterea nevinovăției sale. „Drepturile lui Veaceslav Platon sînt încălcate în mod grosolan și nejustificat. Este inacceptabil faptul că suspectul nu a putut participa la ședințele de judecată în dosarul, în care este cercetat. Acuzațiile procurorilor precum că prezența inculpatului la ședințele tergiversează procesul sînt nefondate. Dimpotrivă, procesul este tergiversat din cauza faptului că acesta este forțat să stea în instituția penitenciară atunci, cînd în instanța au loc audieri pe marginea dosarului lui. Vom continua să apărăm interesele clientului nostru și să luptăm pentru recunoașterea nevinovăției lui”, a specificat avocatul Valeriu Pleșca.

Reamintim că Veaceslav Platon a fost anunțat în căutare internațională la 25 iulie 2016 în baza mărturiilor depuse de primarul Orheiului, Ilan Șor. În aceeași seară Platon a fost reținut la Kiev de către angajații Serviciului de Securitate al Ucrainei. În noaptea spre 30 august 2016 omul de afaceri a fost extrădat în Moldova. După sosirea lui Platon la Chișinău Judecătoria sectorului Buiucani l-a plasat în arest preventiv.

În noiembrie 2016 procurorii au pus sechestru pe proprietatea lui Platon, acțiunile sale în companiile rezidente și conturile bancare în sumă de 700 de milioane de lei. În ianuarie omul de afaceri și avocații săi au fost lipsiți de dreptul de a participa la ședințele de judecată. Mai tîrziu, interdicția asupra avocaților a fost ridicată. Dacă Platon va fi găsit vinovat, el riscă pînă la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și 10 ani - pentru spălare de bani.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?