Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

A fost publicat Memorandumul de colaborare cu Comisia Economică Eurasiatică

29 mar. 2017,, 14:30   Politică
2499 3

Administrația prezidențială a publicat proiectul Memorandumului de colaborare dintre Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova, care urmează să fie semnat pe 3 aprilie la Chișinău.

În document se menționează că scopul este de a contribui la dezvoltarea cooperării cuprinzătoare dintre statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova în vederea sporirii volumului comerțului reciproc și a investițiilor, transmite IPN.

Părțile, în limitele competenței lor, urmează să colaboreze pe mai multe direcții. Printre acestea se numără: integrarea economică regională; politica comercială; analiza dezvoltării economice și a situației macroeconomice din statele membre ale Uniunii Economice Eurasiatice și din Republica Moldova. La fel, este vorba despre reglementarea vamală și fiscală; reglementarea tehnică; aplicarea măsurilor sanitare, sanitar-veterinare și de carantină fitosanitară etc.

Urmează a fi instituit un grup de lucru mixt pentru cooperarea între Comisia Economică Eurasiatică și Republica Moldova. Activitatea grupului de lucru va fi dirijată de doi copreședinți, fiecare fiind desemnat de partea respectivă. Reuniunile grupului de lucru la nivel de copreședinți se vor convoca nu mai rar decît o dată pe an.

Colaborarea în cadrul realizării prezentului memorandum se poate efectua prin schimb de experiență și informații asupra problemelor ce prezintă interes reciproc. Pot fi desfășurate consultări asupra domeniilor problematice și a barierelor depistate în comerțul reciproc și asupra problemelor privind diminuarea și eliminarea acestor bariere. Urmează a fi elaborate recomandări pentru diminuarea și înlăturarea barierelor din comerțul reciproc. Părțile vor pregăti reuniuni, conferințe, forumuri și expoziții etc.

În limitele competenței lor, părțile pot elabora planuri și programe de colaborare, ghidîndu-se de necesitatea eliminării barierelor care împiedică dezvoltarea comerțului reciproc.

Memorandumul nu este un acord internațional și nu creează pentru părți drepturi și obligații reglementate de dreptul internațional.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?