X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

​Puşcaş: Preşedintele se va confrunta cu dificultăţi la referendum

29 mar. 2017,, 13:00   Politică
6111 7

Desfăşurarea referendumului iniţiat de preşedintele Igor Dodon poate fi blocată de Parlament.


În situaţia, cînd pentru organizarea referendumului consultativ nu este necesar acordul parlamentului şi Curţii Constituţionale (CC), deputaţii îl pot priva pe preşedinte de finanţare la organizarea plebiscitului. Acest lucru l-a declarat în interviul pentru NOI.md Victor Puşcaş, fost judecător al CC.

Obstacolele, în opinia lui Victor Puşcaş, pot apărea la alocarea de către Parlament a finanţării pentru organizarea referendumului. „Referendumul consultativ, conform Constituţiei, poate fi iniţiat de preşedinte fără coordonare cu parlamentul şi nu necesită confirmarea Curţii Constituţionale. Există însă un aspect important, unde preşedintele se poate confrunta cu dificultăţi. Parlamentul adoptă decizia de a aloca mijloace financiare pentru desfăşurarea referendumului şi trebuie să dea indicaţia respectivă Guvernului, în primul rînd Ministerului Finanţelor. La această etapă poate fi întreprinsă tentativa de a bloca referendumul. Eu nu văd alte motive”, a menţionat Victor Puşcaş.

Caracterul consultativ al referendumului, de asemenea, poate împiedica validarea rezultatelor lui. „Preşedinţii Moldovei, după anul 2000, nu au dreptul să iniţieze referendum constituțional, doar unul consultativ. E altceva dacă inițiativa de dizolvare a Parlamentului va fi susţinută de peste 95% dintre cetăţeni. Atunci legislatorii vor trebui să ţină cont de opinia poporului, dar aceasta necesită dezbatere separată cu specialiştii în drept constituţional. Chiar şi în cazul nerecunoaşterii rezultatelor referendumului, alegerile parlamentare ordinare sînt aproape şi forţele de opoziţie pot utiliza rezultatele lui în favoarea lor”, a remarcat expertul.

Fostul preşedinte al CC a specificat că referendumul consultativ iniţiat de preşedinte poate fi al treilea în istoria Moldovei independente. „Anterior au fost organizate două referendumuri consultative iniţiate de preşedinte. Primul dintre ele a avut loc în anul 1994, cînd Mircea Snegur a înaintat la vot chestiunea privind menţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Atunci inițiativa preşedintelui a fost susţinută de peste 90% dintre cetăţeni. La următorul referendum, care a avut loc în anul 1999 la iniţiativa lui Petru Lucinschi, a fost înaintată chestiunea privind instituirea formei prezidenţiale de guvernare. Acest referendum n-a fost validat din cauza prezenţei reduse a alegătorilor”, a amintit Victor Puşcaş.

Preşedintele Igor Dodon a semnat marţi, 28 martie, decretul privind desfăşurarea referendumului consultativ în patru chestiuni. O atenţie deosebită va fi acordată chestiunii referitoare la extinderea drepturilor constituţionale ale preşedintelui pentru dizolvarea parlamentului şi stabilirea alegerilor parlamentare anticipate. Organizarea referendumului este planificată pentru 24 septembrie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?