Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

UE va continua să sprijine realizarea programului PARE 1+1 în Moldova

28 mar. 2017,, 18:00   Business
4647 0

Uniunea Europeană va susține în continuare implementarea Programului PARE 1+1 în Republica Moldova.

Declarația a fost făcută de Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul Conferinței Naționale a programului de atragere a remitențelor în economie ”PARE 1+1” cu genericul ”Remitențele – sursa de amplificare economică a regiunilor”, relatează NOI.md.

Oficialul european a menționat că este impresionat de rezultatele obținute de țara noastră în procesul de implementare a Programului ”PARE 1+1”, Uniunea Europeană fiind ferm determinată de a susține în continuare acest proiect pe toate dimensiunile.

„Republica Moldova a utilizat posibilitățile Programului PARE 1+1 foarte inteligent, aducînd în țară nu doar noi tehnologii, dar și abordări în dezvoltarea mediului de afaceri. Consider că acest program este un model de dezvoltare economică a Republicii Moldova în viitor ”, a subliniat Tapiola.

La rîndul său, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a spus că PARE 1+1 este unul dintre cele mai de succes programe naționale susținute de Guvernul Republicii Moldova și constituie cea mai bună platformă de cooperare între autorități și mediul de afaceri.

Calmîc a accentuat că autoritățile vor susține în continuare realizarea Programului PARE 1+1, deoarece, pe lîngă faptul că are o componentă foarte puternică de instruire a antreprenorilor privind dezvoltarea unei afaceri, acesta contribuie la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural, la dezvoltarea satelor din diferite regiuni ale țării. ”Mai mult, din punct de vedere economic, programul a demonstrat eficiența sa atît prin numărul mare de întreprinderi deschise, cît și prin faptul că la fiecare leu investit de stat au fost atrase investiții de 3-4 lei”, a menționat ministrul Economiei.

Potrivit lui Philip Santens, managerul proiectului UE ”Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA”, în rezultatul unei evaluări interne, a fost constatat că în cei 7 ani de implementare a Programului PARE 1+1 au fost acordate 927 de granturi, create circa 3000 de locuri noi de muncă și reinvestiți în afaceri 8 milioane de euro. „Experiența Republicii Moldova este studiată de alte state care au mulți cetățeni migranți. Un exemplu este Serbia, care foarte intens studiază experiența moldovenească pentru a realiza un asemenea proiect în țara sa”, a specificat Santens.

Iulia Iabanji, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), care implementează Programul PARE 1+1 în Republica Moldova, a specificat că pe parcursul celor 7 ani de realizare a acestuia, investițiile în economia națională au depășit 540 de milioane de lei, dintre care peste 60 la sută sînt remitențele migranților, iar suma granturilor transferate în cadrul Programului este de circa 145 de milioane de lei.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?