X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Situaţia din jurul CHE de pe Nistru va fi examinată de Comisia Europeană

28 mar. 2017,, 16:10   Societate
2321 1

Proiectul construcţiei unei cascade din şase centrale hidroelectrice (CHE) în cursul superior al Nistrului va fi remis spre examinare Comisiei Europene (CE).


Asupra acestui fapt s-a convenit în cadrul întrevederii prim-ministrului Pavel Filip cu şeful Cabinetului de miniştri al Ucrainei, Vladimir Groisman. Părţile şi-au exprimat încrederea că proiectul poate fi remis spre examinare CE în termen de o lună, comunică NOI.md.

Autorităţile Moldovei şi cele ale Ucrainei şi-au manifestat interesul faţă de ideea de a apela la Comisia Europeană pentru examinarea proiectelor de construcţie a unei cascade din şase centrale hidroelectrice în cursul superior al Nistrului. Pavel Filip, la briefingul de la Kiev, a menţionat că apelul comun către CE poate fi elaborat de părţile moldovenească şi ucraineană în termen de o lună. “Asistenţa Comisiei Europene poate fi determinantă, deoarece ei ne vor permite să ne orientăm şi să efectuăm o analiză profundă a faptului care ar putea fi consecinţele construcţiei CHE pe Nistru”, a menționat Filip.

Interlocutorul lui, Vladimir Groisman, la rîndul său, a specificat că factorul determinant care i-a îndemnat să apeleze la Comisia Europeană a fost dorinţa de a solicita ajutor la evaluarea posibilului prejudiciu care poate fi cauzat sistemului ecologic al Nistrului. “Cu ajutorul colegilor noștri europeni se va efectua evaluarea necesară. În primul rînd, noi trebuie să abordăm problema ecologiei. Noi susţinem un dialog foarte bun cu partenerii din Moldova”, a conchis prim-ministrul Ucrainei.

Precizăm că inițiativa construcţiei cascadei din şase CHE-uri şi finalizarea construcţiei CTE Cuciurgan în cursul superior al Nistrului a fost propusă pentru prima dată de reprezentanţii Companiei “UkrGhidroEnergo” în noiembrie 2015. Mai tîrziu, înălţarea acestor obiecte a fost prevăzută în programul de dezvoltare a hidroenergeticii pînă în anul 2026, prezentat de Guvernul Ucrainei în anul 2016. Capacitatea totală a acestor obiecte este evaluată la 1,5 GW.

Acest subiect s-a numărat printre principalele chestiuni discutate în cadrul negocierilor lui Pavel Filip cu omologul său de la Kiev, Vladimir Groisman, care au avut loc în timpul vizitei precedente a premierului din 13 februarie. La finalul lor premierul ucrainean a declarat că autorităţile nu intenţionează să renunţe la planurile de construcţie a CHE pe Nistru, dar i-a dat asigurări lui Filip că va susţine consultaţii cu participarea reprezentanţilor Moldovei şi va respecta cu stricteţe standardele ecologice internaționale, care se referă la protecţia sistemului ecologic fluvial.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?