Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ucraina vrea să furnizeze Moldovei energie nucleară

28 mar. 2017,, 11:55   Economie
1975 0

Ucraina este pregătită să înceapă la 1 aprilie exportul de energie nucleară în Moldova, scrie portalul ucrainean hvylya.net.

Potrivit publicaţiei, prin exportul de energie nucleară, Kievul "nu doar că scoate monopolul Rusiei de pe piaţa vecină, dar şi blochează schemele de finanţare a separatiştilor şi afaceriştilor de pe ambele maluri ale Nistrului".

Portalul scrie că livrările de energie electrică în Moldova de la centralele atomoelectrice pot influenţa asupra situaţiei politice din regiune.

"Schema anterioară de aprovizionare cu energie electrică a Moldovei a fost convenabilă Moscovei şi a plasat necesităţile energetice ale republicii pe seama CERS Moldovenească, amplasate în Transnistria şi aparţinînd companiei "Inter RAO" (Rusia)", se arată în articol.

CERS Moldovenească, cu o capacitate de 3650 MW, se află pe teritoriul Transnistriei, care nu este controlat de Guvernul Moldovei, deşi întreprinderea este înregistrată la Chişinău.

Înlocuirea livrărilor de la CERS Moldovenească cu energie electrică nucleară ucraineană ar permite Moldovei să scape de dependenţa energetică de Federaţia Rusă şi Transnistria.

"Prin lovitura asimetrică în hegemonia energetică rusă în Moldova, Ucraina aminteşte Kremlinului că războiul hibrid din Donbass nu este un joc doar pe un singur teren. Războiul are multe fronturi, printre care este şi cel economic, care nici pe departe nu ocupă ultimul loc", scrie publicaţia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?