X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Plahotniuc: S-a început un joc destul de ridicol

27 mar. 2017,, 12:16   Politică
30909 35

Președintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, susține că după lansarea inițiativei partidului privind votul uninominal, în societate s-a început un joc destul de ridicol.

Potrivit lui, jocul consta în faptul că sînt lansate un șir de sondaje de opinie care arată că cetățenii țării nu pledează pentru votul uninominal, în timp ce sondajele realizate la comanda PDM demonstrează contrariul, că majoritatea cetățenilor vor să-și aleagă deputații în mod direct.

“S-a ajuns la faza comică cînd cei care produc aceste sondaje, încearcă să convingă majoritatea populației care își doresc acest vot, că de fapt ei nu vor vot uninominal. Este o încercarea aceasta. Dar vreau să vă informez că PDM a lansat inițiativa votului uninominal doar după ce s-a folosit de rezultatul multor sondaje sociologice și doar în baza lor am venit cu această propunere”, a spus Plahotniuc.

De asemenea, democratul a punctat că PDM a decis să contracteze o companie sociologică internațională de renume. Astfel în perioada imediat următoare aceasta va desfășura pe teritoriul Moldovei un studiu complex privind opinia cetățenilor în legătură cu modul în care ar trebuie fie reformată clasa politică dar și în ceea ce privește sistemul de vot.

Potrivit lui, rezultatul unui ultim sondaj de opinie pe marginea votului uninominal a fost prezentat saptămîna trecută Partidului Democrat. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a prezentat rezultatul acestuia, specificînd că majoritatea cetățenilor susțin modificarea sistemului de vot.

Astfel, 74 la sută din cei chestionați susțin demiterea deputatului dacă o majoritate de cei 50+1 din alegătorii din circumscripție vor decide acest lucru. De asemenea, 74 la sută din diasporă crede că ar trebui să poată vota pentru unul sau mai mulți deputați care sa-i reprezinte direct în Parlament. Alți 90% din respondenți susțin alegerea președintelui prin vot uninominal.

Pînă în prezent PDM a acumulat peste jumătate de milion de semnături în susținerea proiectului propus privind votul uninominal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?