X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

"UE va aniversa 100 de ani", prezice Jean-Claude Juncker

25 mar. 2017,, 20:00   Externe
1744 0

"UE va aniversa 100 de ani", a prezis președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker sosind sîmbătă dimineață la un palat renascentist din Roma unde a fost semnat tratatul fondator al Uniunii Europene la 25 martie 1957.

Liderii din 27 de state membre ale UE și ai instituțiilor de la Bruxelles s-au reîntîlnit sîmbătă la Roma pentru a reînnoi "jurămintele de nuntă" luate în urmă cu 60 de ani în Orașul Etern, în ciuda divorțului unui partener nemulțumit, Marea Britanie, notează AFP.

Întîmpinați de prim-ministrul italian Paolo Gentiloni, șefii de stat și de guvern ai Celor 27 au traversat fiecare marea Piață a Capitoliului, proiectată de Michelangelo, înainte de a se întîlni în Sala degli Orazi e Curiazi a Palazzo dei Conservatori, palatul renascentist din această Piazza del Campidoglio (a Capitoliului n.r.).

Dar fără prim-ministrul britanic Theresa May, care a decis să lanseze procedura complexă de separare de blocul european miercurea viitoare.

În urmă cu 60 de ani, Germania, Franța, Italia și țările Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg) s-au angajat "să stabilească bazele unei uniuni tot mai strînse între popoarele europene", dînd naștere Comunității Economice Europene (CEE).

Într-o declarație solemnă, Cei 27 urmează să afirme sîmbătă că "Uniunea este una și indivizibilă', ca răspuns explicit la Brexit, potrivit proiectului de document final obținut de France Presse. "Europa este viitorul nostru comun", conchide declarația solemnă.

Cu toate acestea, este o Europă în plină furtună care își celebrează a 60-a aniversare, confruntată cu vînturile discordiei, îndoielii și neîncrederii populare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?