X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Pachetul alimentar pentru donatorii de sînge va fi modificat

25 mar. 2017,, 16:00   Societate
5939 0

Produsele alimentare, oferite după donarea de sînge ar putea fi înlocuite, notează NOI.md

Propunerea vine din partea ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan. În acest scop, a fost creat un grup de lucru, care va identifica alimentele mai potrivite pentru recuperarea acestor persoane.

În prezent, pachetul alimentar conține suc de mere și struguri, pateu din carne de găină, sardine în ulei și lapte condensat. Alimentele le asigură donatorilor cantitatea necesară de nutrienți pentru recuperarea sîngelui donat. Problema este că o parte dintre aceste produse, cum ar fi pateul și sardinele în ulei, nu sînt sănătoase.

“Pateul trebuie schimbat. Preferabil de înlocuit cu carne de bovine, care reprezintă o sursă bună de fier și proteine pentru organism. De asemenea, sardinele în ulei sînt foarte grase, ceea ce nu e bine pentru sănătate”, a menționat profesorul universitar Alexei Chirlici, membru al grupului de lucru.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, i-a solicitat grupului de lucru să prezinte, peste două săptămîni, o listă a produselor alimentare care pot fi incluse în pachet.

“Ministerul Sănătății promovează o alimentație sănătoasă. Anume în acest scop a fost elaborat Programul naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei. Am aprobat noi meniuri, la elaborarea cărora am ținut cont de recomandările specialiștilor din țară și de peste hotare, a părinților. De aceea, consider inadmisibil faptul ca donatorii de sînge să primească sardine în ulei și pateu. Cu siguranță, pot fi identificate produse mai sănătoase pentru pachetul alimentar”.

Costul pachetului alimentar este de 50 de lei și 90 bani. Ca atare, prețul alimentelor care vor fi propuse de membrii grupului de lucru vor trebui să se încadreze în această sumă.

Donatorii de sînge primesc pachete alimentare din anul 2009. Alimentele sînt procurate în cadrul licitațiilor publice de către Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui.

35 la sută dintre donatorii de sînge nu sînt mulțumiți de produsele incluse în pachetul alimentar, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui.

Peste 79 de mii de donări de sînge au fost efectuate, anul trecut, în Republica Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?