X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Relațiile Moldovei cu România incită spiritele la Parlament

24 mar. 2017,, 15:43   Politică
4589 15

Deputații PSRM și cei ai majorității parlamentare s-au luat la ceartă astăzi în plenul Parlamentului, din cauza Acordului dintre Moldova și România privind cooperarea în domeniul militar, notează Noi.md.

Socialiștii au calificat acest document drept unul anticonstituțional, îndreptat împotriva intereselor Republicii Moldova. Potrivit lor, în condițiile în care România refuză să semneze acordul de frontieră cu țara noastră, nu poate fi vorba de nicio cooperare militară.

„Moldova pînă astăzi nu are un acord de frontieră cu statul vecin, ei refuză semnarea acestuia acord, ceea ce înseamnă că nu recunosc de fapt teritoriul statului nostru, statalitatea Moldovei. Chișinăul s-a adresat de mai multe ori Bucureștiului în încercarea de a-i convinge că acest acord trebuie semnat. Noi înțelegem scopul lor, ambițiile politice de a coopta teritoriul nostru, lucru pentru care finanțează mișcarea unionistă, dar nu înțelegem de ce noi, Parlamentul, trebuie să susținem aceste interese. Majoritatea cetățenilor nu doresc unirea. Terminați odată cu aceste speculații!”, a declarat Vlad Bătrîncea.

Discursul socialistului a fost criticat aspru de deputații democrați și cei liberali. Șefa Comisiei politică externă, Valentina Buliga, l-a acuzat pe Bătrîncea de faptul că se folosește de tribuna centrală a Parlamentului pentru a dezinforma populația.

„Tribuna este dată pentru a informa obiectiv cetățenii, vă rog să nu induceți în eroare opinia publică. România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova. Acest acord militar a fost semnat încă în 2012 și nu atentează la suveranitatea sau neutralitatea țării noastre. Nu ați avut niciun drept moral să spuneți așa ceva. Ratificarea acestuia acord se face pentru consolidarea relațiilor de cooperare reciproc avantajoase”, a spus Buliga.

„Cînd o să veniți măcar o dată la această tribună să cereți retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei?”, i-a întrebat, la rîndul său, pe socialiști deputatul PL Lilian Carp.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?