Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Usatîi: Nu sîntem o națiune de impotenți care nu sînt buni la nimic fără consilieri și creditori străini

24 mar. 2017,, 15:39   Politică
4863 22

Urmarea oarbă a indicațiilor Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional este inadmisibilă.

Anume aceasta subminează economia slabă și fără de asta a Moldovei. La toate acestea, țara noastră categoric nu trebuie să ajungă pe orbita NATO, iar neutralitatea trebuie confirmată prin garanții internaționale. O asemenea poziție cu privire la politica externă a vociferat-o în cadrul celui de-al V-lea Congres extraordinar al „Partidului Nostru”, președintele formațiunii Renato Usatîi. El a declarat că alegerea geopolitică a țării trebuie să o facă în exclusivitate poporul în cadrul unui referendum național.

„Moldova trebuie să înceteze să mai fie un loc unde factorii externi își măsoară puterile. Din ce cauză suferă cetățenii noștri? Moldova trebuie să fie o platformă unde Vestul să interacționeze cu Estul, dar nu să organizeze un poligon politic”, a declarat Usatîi la Congres, susținînd un discurs prin intermediul unei legături video de la Moscova. „Partidul Nostru” nu renunță la solicitarea sa privind revizuirea Acordului de Asociere cu UE. Dacă în acest Acord sînt și unele lucruri bune, acestea trebuie introduse într-un acord nou, revăzut, între Moldova și UE. În actuala sa redacție, acest Acord este o adunătură în care au fost presărate articole comercial-economice, multe dintre care sînt nefavorabile astăzi pentru Moldova. Noi vrem să avem cele mai bune relații cu UE, dar nu unele împovărătoare pentru țară. Sîntem categoric împotriva atragerii Moldovei pe orbita NATO. Sîntem pentru păstrarea neutralității constituționale, care trebuie confirmat și securizat prin garanții internaționale”.

Renato Usatîi a subliniat că „Partidul Nostru” pledează principial pentru relații de prietenie cu vecinii noștri Ucraina și România, pentru relații strategice cu Federația Rusă, pentru cele mai bune relații cu alte foste republici ale URSS. Alegerea vectorului geopolitic, decizia privind alăturarea Moldovei la o uniune internațională sau alta, nu trebuie impusă poporului, mai ales de peste hotare. După cum a declarat liderul „Partidului Nostru”, „o asemenea decizie trebuie luată doar în cadrul unui referendum cu nu mai puțin de 2/3 din voturile alegătorilor”.

Președintele „Partidului Nostru” a criticat actuala direcție economică externă a Guvernului Moldovei, care a pus economia țării într-o dependență totală de indicațiile organizațiilor financiare internaționale. „În Moldova lipsește un oarecare model clar de dezvoltare social-economică”, a declarat Usatîi. „Autoritățile Moldovei sînt total dependente de programele privind implementarea Acordului de Asociere cu UE și memorandumul cu FMI. Parlamentul, Guvernul, Banca Națională au pus pe șine acordurile cu FMI și UE. Merge o asemenea construcție pe aceste șine nu se știe unde. Și Moldova, din păcate, nu poate face nimic cu asta. În schimb, toată „frumusețea” unei asemenea mișcări spre nicăieri o simte pe propria piele poporul”.

Renato Usatîi este convins că Moldova, eliberîndu-se de criminalii de la guvernare, se poate isprăvi de sine stătător cu toate provocările și problemele economice. „Partidul Nostru” este împotriva de a se tîrî, ca melcul, spre UE fără orice șansă de a fi acceptați acolo. Sau să execute recomandările UE și FMI, fără orice perspectivă de a îmbunătăți economia națională. Sîntem în stare să completăm bugetul fără granturile și creditele internaționale. Nu sîntem o națiune a impotenților care nu sînt buni la nimic fără consilierii și creditorii străini. Îmi doresc să înțeleagă asta întregul glob pămîntesc!”, a declarat liderul „Partidului Nostru”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?