X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

În Moldova va fi modernizat serviciul oftalmologic

24 mar. 2017,, 15:15   Societate
1869 0

Ministerul Sănătății va întreprinde măsuri pentru a moderniza serviciului oftalmologic, notează NOI.md

Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere vor avea acces la servicii medicale mai calitative, fiind ajutate să se integreze social.

Un acord de colaborare în acest sens a fost semnat de Ministerul Sănătății cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Educaţiei, Organizația de Caritate “Hjelp Moldova” și Centrul de Reabilitare Medico-socială pentru Persoane cu Vedere Slabă “LOW VISION”.

Prin acest Acord, Ministerul Sănătății își asumă responsabilitatea să creeze condițiile necesare pentru diagnosticarea precoce și reabilitarea pacienților.

În acest scop, instituțiile medicale din țară vor fi dotate cu echipament modern pentru diagnosticarea și tratarea patologiilor oftalmologice. Totodată, pacienții vor fi asigurați gratuit cu dispozitive de corecție optică și ajutor vizual.

Cu suportul Organizaţiei „Hjelp Moldova” din Norvegia, 40 de secții de oftalmologie din țară au fost asigurate cu dispozitive de diagnostic. Totodată, nouă spitale au fost dotate cu echipamente medicale moderne pentru tratamentul chirurgical al maladiilor oftalmologice.

La rîndul său, Ministerul Educației și-a asumat angajamentul să creeze în toate instituțiile de învățămînt condiții adecvate de instruire a copiilor cu deficiențe de vedere și să evite discriminarea acestora.

În prezent, în evidența medicilor se află 10.000 de persoane cu deficiențe de vedere, inclusiv, 450 de copii. Totodată, 15 bebeluși sînt diagnosticați, anual, cu retinopatie. În Secția de oftalmologie a Spitalului Clinic Republican sînt efectuate, în fiecare an, 21 000 intervenții microchirurgicale. Cel mai frecvent, deficiențele de vedere și orbire apar din cauza viciilor de refracţie, cataractei, glaucomului, afecțiunilor provocate de creștere a tensiunii intraoculare și retinopatiei diabetice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?