Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Un italian a vorbit la Chișinău despre prăbușirea ”bătrînei” Europe (VIDEO)

24 mar. 2017,, 13:15   Societate
5165 8

Uniunea Europeană se apropie de propria-i prăbușire.

Moldova nu trebuie să tindă să se integreze în această entitate supranațională. Despre aceasta a vorbit, în cadrul Conferinței Științifice Internaționale, ”Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării”, care se desfășoară vineri, 24 martie, la Chișinău, jurnalistul italian, fost euro-deputat - Giulietto Chiesa, transmite de la fața locului corespondentul NOI.md.

În opinia fostului deputat în Parlamentul european, situația în UE se înrăutățește alert. ”În zilele apropiate se va produce un eveniment de amploare, care va fi perceput în Europa drept o triumfare a proceselor integraționiste în Europa. În realitate, însă, jubileul semnării Acordului de la Roma (15 martie 1957, care a pus bazele creării Uniunii Economice Europene – red.) demonstrează prăbușirea ideii despre spațiul comun fără granițe. Ultimele evenimente legate de ”Brexit”, creșterea naționalismului în Europa și criza migrației, confirmă temerile euroscepticilor care au declarat despre prăbușirea ”bătrînei Europe””, a remarcat în discursul său Giulietto Chiesa.

Oaspetele italian este convins că în legătură cu acest fapt, Moldova nu trebuie să tindă să se integreze în UE. ”În Europa se atestă o schimbare a sistemului de valori. A lupta pentru aderarea la UE, în actuala sa situație, este, cel puțin, fără perspectivă. Clasa politică din Moldova trebuie să înțeleagă că această continuare a proceselor integraționiste este lipsită de perspective. Trebuie de căutat alți vectori ai politicii externe și de evitat ”blocajul” pe idea Uniunii Europene”, și-a exprimat convingerea fostul deputat în Parlamentul European.

Precizăm că în perioada 24 – 25 martie, la Chișinău, se desfășoară lucrările Conferinței Științifice Internaționale, ”Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică și perspectiva dezvoltării”. La forum participă mai mulți istorici, deputați, politologi și activiști publici cu renume din Moldova, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Italia, Spania, Bulgaria și Germania. Este pentru prima dată cînd conferința se desfășoară sub patronajul președintelui Moldovei, Igor Dodon.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?