Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

În Germania a fost creat cel mai mare ”soare artificial” din lume

17 mar. 2018,, 21:30   Ştiinţă şi IT
5759 0

Savanții germani au creat ”cel mai mare soare artificial din lume” – o sursă de lumină intensivă cu ajutorul căreia este planificată producerea combustibilului ecologic pur.

Experimentul cu ”proiectorul” are loc în Centrul Aerocosmic German, la 50 de km de orașul Köln. Acolo, savanții au plasat o instalație, care conține 149 de proiectoare și care este capabilă să genereze lumină a cărei intensitate este de 10 mii de ori mai mare decît iluminarea firească. Dacă toate lămpile sînt montate pe un singur punct, temperatura va ajunge la 3,5 mii de grade Celsius. ”Dacă ați intra în odaie atunci cînd lămpile ar fi aprinse, ați arde”, a comentat unul dintre directorii Centrului Bernard Hoffschmidt.

Scopul principal al experimentului este de a elabora o modalitate optimă de obținere a volumelor mari de energie solară, suficiente pentru generarea hidrogenului în combustibil. Cu ajutorul lămpilor, savanții vor să divizeze hidrogenul de vaporii de apă, care, în consecință, poate fi utilizat în calitate de combustibil pentru avioane și automobile.

Așa cum explică autorii proiectului, la ora actuală, umanitatea caută surse alternative de combustibil care nu vor degaja dioxid de carbon și nu vor polua atmosfera. Hidrogenul ar putea fi una dintre variantele unui asemenea combustibil. Însă pentru ca umanitatea să fie asigurată cu acest tip de combustibil, este necesară prelucrarea a miliarde de tone de apă, fapt ce necesită cheltuieli energetice colosale. Pentru obținerea unei asemenea energii, pe viitor vor fi utilizați ”sorii artificiali”, presupun savanții.

Aceste agregate, timp de 4 ore, cheltuiesc tot atîta electricitate de cît au nevoie patru persoane, ce înregistrează un consum mediu, pe parcursul a patru ani de zile. Însă în baza lui, savanții germani scontează să creeze o schemă care va permite utilizarea luminii solare pentru producerea hidrogenului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?