X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

În Moldova va fi creată Agenția Navală

24 mar. 2017,, 10:00   Societate
1602 2

În Moldova va fi instituită Agenția Navală. Acest lucru este prevăzut de amendamentele la legislația în vigoare, aprobate de către Guvern la inițiativa Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Rutiere, relatează NOI.md.

Potrivit șefului Ministerului, Iurie Chirinciuc, crearea noii structuri este necesară pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere a RM-UE și realizarea reformelor importante pentru excluderea Moldovei din Lista Neagră a Memorandumului de înţelegere de la Paris privind controlul statului portului (Paris MoU).

Este preconizat că Agenția Navală a Moldovei va fi creată pe calea comasării Întreprinderii de Stat „Registru Naval” cu Instituţia Publică „Căpitănia Portului Giurgiuleşti”.

Agenția Navală va implementa politicile în domeniul transportului naval și va efectua monitorizarea respectării de către persoanele fizice și juridice a legislației în acest domeniu pentru asigurarea siguranţei navigației, securităţii navelor și facilităților portuare.

Agenția Navală este o autoritate administrativă de certificare, autorizare, supraveghere și control în domeniul transportului naval, subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Aceasta va avea statut de persoană juridică, de drept public, cu buget autonom și va activa în baza principiilor autogestiunii şi autofinanţării.

Ministerul Transporturilor menționează că actualmente în Moldova nu există o autoritate administrativă unitară care ar fi investită cu funcții de supraveghere și control în domeniul transportului naval, de înregistrare a navelor, precum și de examinare a stării tehnice a acestora, după modelul țărilor UE și țărilor din spațiul CSI. Pe lîngă aceasta, Ministerul se arată îngrijorat de includerea Moldovei în Lista Neagră a Memorandumului de înţelegere de la Paris privind controlul statului portului, fapt ce denotă ineficiența structurii de control existente la moment în țară – a Instituţiei Publice „Căpitănia Portului Giurgiuleşti”.

Crearea Agenției Navale va permite fortificarea eforturilor întreprinse pentru micșorea numărului de nave ce nu corespund cerințelor convențiilor internaționale și care fac escală în porturile Moldovei, prezentînd un potențial pericol pentru securitatea ecologică din zonă, aceasta va avea un efect semnificativ asupra calității navelor ce sînt exploatate sub pavilionul Moldovei. Pe lîngă aceasta, crearea Agenției Navale va permite asigurarea funcționării mai eficiente și mai sigure a Complexului Portuar Giurgiulești.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?