Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Cîți bani a alocat România țării noastre din grantul de 100 de mil. de euro ?

24 mar. 2017,, 11:45   Economie
2623 3

Pînă la ora actuală, Româna i-a alocat Republicii Moldovei 22,44 mil. de euro din grantul total de 100 de mil. de euro.

Despre aceasta s-a vorbit în cadrul ședinței comune a Guvernelor celor două țări, care s-a desfășurat în ajun, în format restrîns, la Piatra Neamț, transmite NOI.md.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chișinău, a mai fost menționat că pentru anul curent este planificată valorificarea a aproximativ 15 milioane de euro, care vor fi alocați, inclusiv, pentru reparația grădinițelor și procurarea a 96 de microbuze școlare.

În același timp, premierul Moldovei Pavel Filip a reiterat importanța valorificării cît mai bune a ajutorului financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat Republicii Moldova de către România în baza Acordului interguvernamental privind implementarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară.

De asemenea, premierul Republicii Moldova a apreciat disponibilitatea României de a acorda asistenţă financiară rambursabilă țării noastre în valoare de 150 milioane de euro pe o perioadă de cinci ani. Primele două tranșe din acest împrumut au fost transferate deja, în august 2016 și, respectiv, în februarie 2017.

La Piatra Neamț, oficialii au discutat și despre proiectele de interconexiune energetică între cele două țări. În context, Pavel Filip a spus că realizarea conectării Republicii Moldova la piața energetică europeană este foarte importantă pentru asigurarea securității energetice a țării. „Îmi exprim gratitudinea pentru asistența oferită în construcția conductei de gaz Iași-Ungheni şi reiterăm interesul pentru dezvoltarea de mai departe a acestui proiect, prin prelungirea gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la Chişinău, pe teritoriul Republicii Moldova şi pînă la Oneşti, în România. Totodată, este important să continuăm proiectul de racordare a sistemului electric moldovenesc la cel românesc și european”, a accentuat prim-ministrul Republicii Moldova.

În mod special, s-a mai discutat despre cooperarea privind diversificarea infrastructurii transportului și a drumurilor, dar și despre domeniul afacerilor interne și migrației, mediului, inclusiv, despre asigurarea cu apă potabilă a localităților de pe cele două maluri ale Prutului, colaborarea cultural-umanitară, militară, precum și referitor la fluidizaea fluxului de cetățeni și mărfuri la punctele de trecere a frontierei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?