Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Expert: Întreprinderile nu trebuie să fie un instrument de finanțare

24 mar. 2017,, 08:45   Economie
1973 1

Întreprinderile de stat nu trebuie să fie un instrument de finanţare a oamenilor loiali guvernării, susţine expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, el şi-a exprimat dubiile faţă de oportunitatea întreprinderilor de stat.

"La aceste întreprinderi muncesc 20% din populaţia economic activă a ţării, iar din bugetul de stat sînt alocaţi bani enormi pentru întreţinerea lor. Dar ce aduc ele într-un final? Datorii de peste 40 mlrd. lei? Acum putem spune cu siguranţă că întreprinderile de stat există doar pentru două scopuri: pentru ca membrii partidelor de la guvernare să aibă un loc de muncă şi pentru ca aceste partide să poată cîştiga rapid şi fără probleme bani pentru noua campanie electorală", consideră Ioniţă.

Expertul "Transparency International", Ianina Spinei, a amintit că, potrivit datelor Curţii de Conturi, numai în anul 2014 pierderile întreprinderilor de stat şi ale societăţilor pe acţiuni cu capital de stat au constituit peste 3 mlrd. lei şi aceste datorii cresc pe an ce trece.

"Structurile de stat funcţionează după principiul închis, este foarte dificil să obţii informaţii despre activitatea lor. De exemplu, Curtea de Conturi nu dispune de nici un raport al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor referitor la 240 de terenuri ce aparţin structurii publice. Acelaşi lucru se referă la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, care nu a prezentat rapoartele de activitate a 69 de clădiri aflate în gestiunea sa", a spus ea.

Preşedintele IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a menţionat că "Moldova nu este o ţară săracă, după cum se încearcă a-i convinge pe cetăţenii ei în ultimii ani. Dar pentru ca să se dezvolte cu succes, este nevoie de o guvernare puternică, care lipseşte acum".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?