X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Sondaj: Cetățenii nu sînt de acord cu statutul special al Transnistriei

24 mar. 2017,, 08:30   Societate
8436 20

Majoritatea cetăţenilor Moldovei (64%) consideră că regiunea transnistreană trebuie să facă parte din Moldova la fel ca şi celelalte raioane ale ţării.

Despre aceasta arată rezultatele sondajului socio-politic, realizat de Fondul Opiniei Publice (FOP) la comanda ziarului "Timpul".

Potrivit agenţiei INFOTAG, pentru menţinerea Transnistriei în componenţa Moldovei, cu conferirea unui statut special pentru regiune, s-au pronunţat doar 15% din respondenţi. Totodată, 11% susţin că regiunea trebuie să fie o ţară independent, 5% - să intre în componenţa Rusiei, iar 1% - să intre în componenţa Ucrainei.

Potrivit sondajului, pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală pledează 49% din respondenţi, fiind cu 1% mai mult decît la sondajul realizat anul trecut. Pentru aderarea la Uniunea Europeană au votat 40% din cetăţeni, fiind cu 1% mai puţin decît în anul trecut.

Autorii sondajului menţionează că 15% din respondenţi nu ştiu nimic de Acordul de Asociere RM-UE. Dintre cei care ştiu despre acesta, 44% apreciază pozitiv semnarea acestuia, iar 41% sînt împotrivă.

Împotriva intrării Moldovei în blocul NATO pledează 58% din populaţie, iar 22% ar susţine această iniţiativă în cadrul unui referendum. Dacă ar fi organizat un referendum privind unirea Moldovei cu Romînia, 64% ar vota împotrivă, iar 22% pentru. Comparativ cu sondajul de anul trecut, rezultatele s-au schimbat nesemnificativ.

De asemenea, 61% din respondenţi au o atitudine pozitivă faţă de Rusia, 31% - neutră, 8% - negativă. Totodată, 46% au o atitudine pozitivă faţă de Uniunea Europeană, 42% - neutră, iar 12% - negativă. Dintre ţările vecine, cetăţenii moldoveni au o atitudine mai bună faţă de Romînia: 43% - pozitivă, 39% - neutră şi 18% - negativă. Faţă de Ucraina cetăţenii moldoveni au o atitudine pozitivă - 38%, neutră - 50% şi negativă - 12%.

Sondajul a fost realizat în perioada 10-19 martie în 111 localităţi din Moldova, cu excepţia Transnistriei, pe un eşantion de 1817 persoane, cu o marjă de eroare de plus-minus 2,3%.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?