Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Întreținerea poliției, mai scumpă decît domeniul sănătății și cel al educației

23 mar. 2017,, 14:45   Societate
2221 2

În Moldova, cheltuielile pentru poliţie depăşesc finanţarea bugetară a statului pentru învăţămînt şi sănătate.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la o analiză a experţilor de la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, în anul 206, bugetul MAI a depăşit 2,55 mlrd. lei, în timp ce pentru învăţămînt şi sănătate s-au cheltuit 2,54 mlrd. lei.

Experţii se întreabă cum arată finanţarea poliţiei în RM comparativ cu alte ţări în raport cu PIB. S-a constatat că Moldova este lider, deoarece pentru finanţarea poliţiei se cheltuiesc 1,89% din PIB-ul său, în timp ce în alte state acest indice este cu mult mai mic.

La fiecare 100 de lei din PIB-ul ţării, 2 lei sînt destinaţi pentru întreţinerea şi finanţarea poliţiei, ceea ce este aproximativ de două ori mai mult decît în ţările Uniunii Europene. De exemplu, în România, alocaţiile bugetare pentru întreţinerea poliţiei sînt cu 30% mai mici decît în Moldova.

În analiză se menţionează că dacă în RM Cheltuielile pentru MAI în raport cu PIV vor fi la nivelul ţărilor Uniunii Europene, atunci ţara ar putea economisi anual aproape 1 mlrd. lei.

Lucrurile nu stau mai bine nici în problema numărului populaţiei pe care o deserveşte un poliţist în Moldova.

Dacă în ţările UE unui poliţist îi revine 348 de persoane, în Moldova acest indice este de 223 de persoane. În România, de exemplu, un poliţist deserveşte interesele a 377 de cetăţeni, ceea ce este cu 154 de persoane mai mult decît în Moldova.

Dacă poliţiştii din RM ar avea aceeaşi eficienţă ca şi colegii lor din ţările UE, atunci în republică numărul poliţiştilor ar trebui să fie redus de la 16 mii la 10 mii de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?