Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Filip: Am obosit de speculațiile din societate

22 mar. 2017,, 15:44   Societate
5796 17

Premierul Pavel Filip califică drept speculații valul de opinii critice izbucnit în societate, pe marginea reformei sistemului de pensii, informează Noi.md.

Șeful executivului a cerut astăzi ministrului Muncii, Stela Grigoraș, să le explice cetățenilor detaliat în ce constau avantajele acestei reforme asumate de Guvern.

„Am obosit de atîtea speculații în societate. În ultimul timp tot mai des și tot mai mult se ridică acest subiect. Trebuie să le spunem oamenilor că noi cunoaștem în profunzime toate problemele cu care ei se confruntă, care este situația pensionarilor și nivelul de pensii care le primesc. Majorările nu se fac prin declarații politice, dar se fac prin acțiuni pe care noi le-am făcut cînd am aprobat acest proiect de lege”, a spus Filip în debutul ședinței de astăzi a Guvernului.

Potrivit lui Filip, la prima etapă a reformei au fost anulate privilegiile de stabilire a pensiilor pentru diferite categorii de cetățeni - deputați, membri de guvern, funcționari publici sau aleși locali. Totuși, cea mai importantă etapă a reformei, spune Filip, este a doua și vizează modificarea formulei de calcul a pensiilor, ceea ce va permite majorarea esențială a lor.

„Această formulă nouă intră în vigoare la 1 aprilie. Anume pe aceasta se speculează cel mai mult acum. În primul rînd va fi majorată pensia minimă pînă la 1026 de lei. De recalcularea pensiilor în prima etapă vor beneficia cei care s-au pensionat în anii 2001-2008, beneficiari vor fi 84 de mii de oameni, cu o creștere a pensiilor de pînă la 37%”, a explicat premierul.

Filip a adus și cîteva exemple, în susținerea spuselor sale. „O pensie pentru limita de vîrstă stabilită în 2008 este de 1797 de lei, după recalculare, din 1 aprilie, va constitui 2437 de lei, ceea ce înseamnă o creștere cu 36%. După formula nouă, pentru o persoană care are un stagiu de 40 de ani și un venit asigurat de 3400 de lei, pensia va constitui 3321 de lei”, a adăugat Filip.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?