X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Steinmeier a depus jurămîntul în funcția de președinte al Germaniei

22 mar. 2017,, 15:15   Externe
1804 0

Frank-Walter Steinmeier a depus miercuri jurămîntul în calitate de președinte al Germaniei, devenind al 12-lea șef al statului german, relatează DPA.

Ceremonia de depunere a jurămîntului a avut loc într-o sesiune comună a celor două camere ale parlamentului federal german, înainte ca Steinmeier să rostească discursul său inaugural.

În cursul după-amiezii, el va fi primit la Palatul Bellevue — reședința oficială de la Berlin a președintelui Germaniei — cu onoruri militare.

La începutul acestui an, politicianul social-democrat în vîrstă de 61 de ani a fost înlocuit în postul de ministru de externe de către vicecancelarul Sigmar Gabriel. Frank-Walter Steinmeier este cunoscut pentru poziția sa de șef al cancelariei în mandatul cancelarului Gerhard Schroder, la finalul anilor '90, dar și pentru rolul său în adoptarea pachetului de reforme economice din 2003.

În primul său discurs în calitate de președinte, Steinmeier i-a cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdogan să 'respecte statul de drept și libertatea presei și a jurnaliștilor'.

''Modul în care privim acum Turcia este caracterizat de îngrijorare, de faptul că tot ceea ce s-a construit în ani și decenii se prăbușește. Președinte Erdogan, periclitezi tot ceea ce tu și alții ați construit'', a spus noul șef al statului german. El a adăugat că va saluta orice 'indicii credibile' ale detensionării situației.

''Dar puneți capăt comparațiilor cu nazismul! Nu tăiați relațiile cu acei oameni care doresc un parteneriat cu Turcia! Respectați statul de drept și libertatea presei și a jurnaliștilor! Și eliberați-l pe Deniz Yucel!'', a declarat Steinmeier adresîndu-se președintelui turc.

Relațiile dintre Turcia și mai multe țări vest-europene s-au deteriorat în ultimele săptămîni, Ankara comparînd de mai multe ori cu metodele 'naziste' refuzul unor state, în special Germania și Olanda, de a le permite unor miniștri turci să participe pe teritoriul lor la mitinguri în favoarea referendumului din 16 aprilie din Turcia privind întărirea prerogativelor președintelui țării.

Berlinul a calificat luni drept 'inacceptabile' acuzațiile formulate în ajun de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a afirmat că șefa executivului german 'aplică practici naziste' contra etnicilor turci din Germania și a oficialilor turci. Ankara mai acuzase Germania, la începutul lunii martie, că a recurs la practici 'naziste' atunci cînd a împiedicat desfășurarea mitingurilor electorale pro-referendum și cînd a refuzat participarea unor oficiali turci, provocînd reacții critice la Berlin, Bruxelles, Paris și Haga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?