X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Recomandările experţilor pentru dezvoltarea energiei regenerabile în Moldova

22 mar. 2017,, 14:00   Economie
2825 1

Experţii au relatat, cum poate fi impulsionată mai bine dezvoltarea energiei regenerabile în Moldova.

Experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup au prezentat recomandări pentru aplicarea eficientă a Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, comunică NOI.md.

În particular, în studiul său “Cum poate fi impulsionată dezvoltarea energiei regenerabile în Moldova?” autorul ei, Alexandru Fala “a scanat” detaliat sectorul energiei regenerabile şi politica promovată în această sferă, oferind totodată recomandări pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, bazîndu-se pe analiza efectuată.

El a menţionat că la finele lunii martie 2017 urmează să intre în vigoare Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care transpune în fapt Directiva respectivă a UE.

Expertul a specificat că, dacă se va ține cont de sursele limitate de energie tradiţională, precum şi de independenţa energetică extrem de limitată a ţării noastre, aplicarea de-facto a legii nominalizate are importanţă decisivă pentru Moldova, care depinde, în mare măsură, de importul de energie şi care în ultimii ani a devenit instabil, din cauza relaţiilor tensionate cu Rusia, precum şi a conflictului armat din Ucraina.

Analistul a atras atenţia asupra faptului că dezvoltarea surselor de energie regenerabilă (SER) în Moldova va permite echilibrarea balanţei plăţilor şi, cel puţin, va consolida într-o anumită măsură securitatea energetică a ţării.

Alexandru Fala a indicat că în Moldova sectorul energiilor regenerabile cunoaște o dinamică lentă, dar pozitivă. În anul 2015, raportul dintre energia regenerabilă produsă și consumul final de energie a depășit nivelul de 15%. Totodată, dezvoltarea SER este neuniformă. Astfel, peste 98% din energia regenerabilă este reprezentată de biocombustibili. Sectorul privat este implicat în producerea electricității în baza utilizării energiilor eoliene, solare și a biogazului. Deși utilizarea acestor tipuri de energii se extinde, ponderea lor în totalul energiei regenerabile este foarte mică (aproximativ 0,5% în 2015).

Printre cauzele ce determină prezența redusă a exponenților mediului de afaceri în sectorul energiilor regenerabile pot fi menționate costurile investiționale excesive și procedurile birocratice. Potrivit spuselor lui, deși în practica internațională se cunosc diverse scheme de sprijin pentru promovarea SER, în Moldova mecanismele utilizate în acest scop se bazează fie pe finanțarea indirectă din banii publici (alocările bugetare către FEE), fie pe suportul financiar al donatorilor externi.

Chiar dacă sînt prevăzute și alte forme de stimulare financiară pentru SER, cum ar fi: facilități fiscale, de creditare sau finanțare bugetară directă, acestea, pentru moment, nu sînt aplicate.

O trăsătură comună a documentelor de politici ce țin de domeniul energetic și care creează o anumită ambiguitate se referă la faptul că domeniile eficienței energetice și cel al energiilor regenerabile sînt unificate. Între aceste două domenii există o relație de cauzalitate, iar comasarea lor este întemeiată. Totodată, nu există criterii clare de delimitare între aceste domenii, respectiv, nu există nici o separare dintre efortul financiar ce trebuie orientat spre aceste două sectoare. Un alt aspect, care diminuează din eficiența instrumentelor financiare, ține de finanțarea separată a acțiunilor, fără ca să existe o abordare unică de susținere a dezvoltării SER.

Expertul consideră rezonabilă adoptarea Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, deoarece, pe lîngă instrumentele existente, care includ doar finanțările directe, vor fi instituite scheme suplimentare de sprijin pentru SER. Un avantaj al acestor scheme ar fi posibilitatea de a identifica prețuri fixe pentru electricitatea produsă din SER, fapt ce ar avea efecte financiare minore asupra consumatorilor.

Totodată, acest act legislativ comportă anumite carențe: legea nu este cuprinzătoare pentru tot sectorul energiilor regenerabile și instituie mecanisme de sprijin doar pentru producerea electricității și a biocarburanților; licitațiile pentru stabilirea prețurilor fixe ar putea favoriza intrarea pe piață a unui număr limitat de mari investitori, prin urmare, poate apărea un segment de piață cu un grad înalt de concentrare a producătorilor și cu un risc sporit de practici anticoncurențiale; schema de sprijin pentru biocarburanți ar putea fi neatrăgătoare pentru producătorii din domeniu, în condițiile, în care prețurile de import a combustibililor ar fi mici.

Alexandru Fala a făcut recomandări pentru dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, menţionînd că este necesar de a elimina ambiguitățile ce se referă la susținerea financiară a SER. În acest sens ar trebui realizate un şir de acţiuni. În particular, este vorba despre elaborarea criteriilor, în bază cărora să se poată stabili ce programe de dezvoltare a SER pot fi finanțate direct din surse bugetare și ce proiecte pot fi susținute indirect, prin alocarea banilor publici către Fondul de Eficienţă Energetică (FEE).

În afară de aceasta, în opinia lui, trebuie repartizate proporțional sursele bugetare alocate FEE, astfel încît o anumită cotă din banii publici recepționați de Fond să fie direcționați strict spre dezvoltarea SER.

Ar fi rațional de a stipula în contractul de management cu administratorul FEE criterii de performanță ce se referă la dezvoltarea SER. Expertul consideră, de asemenea, că ar fi bine să se includă în rapoartele de activitate ale FEE informații separate privind implementarea proiectelor ce țin de eficiența energetică și a celor care vizează valorificarea SER.

Analistul consideră că pentru a evita riscul unor concentrări a producătorilor de electricitate din SER ar fi oportună, atît cît este posibil, fracționarea în loturi mai mici a capacităților de producție oferite la licitații. Această măsură ar spori accesul la licitație pentru investitori, inclusiv pentru firmele mai mici.

Alexandru Fala consideră, de asemenea, oportun de a elabora și de a stabili, din start, limite clare privind nivelul admisibil al concentrării pe piața energiilor regenerabile. În afară de aceasta, înainte de anunțarea licitațiilor, s-ar impune realizarea investigațiilor privind existența unor eventuale scheme anticoncurențiale. Pentru a spori atractivitatea producerii biocarburanților, ar fi necesar de extins schema de sprijin astfel, încît ea să se refere și la acest segment. În acest mod, pe lîngă obligația importatorilor de a procura biocarburanți, ar fi binevenită introducerea bonusurilor pentru situațiile cînd prețurile de import a combustibililor sînt reduse. Sumele pentru plata bonusurilor ar putea fi oferite direct din bugetul public.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?