Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Tapiola, despre transparența procesului de judecată în dosarul Filat

22 mar. 2017,, 11:47   Politică
5574 7

Este foarte important ca populația Republicii Moldova să primească niște răspunsuri în dosarul fraudelor bancare, inclusiv cel în care este vizat fostul premier Vlad Filat.

Declarația aparține șefului delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, informează Noi.md.

În opinia diplomatului european, autoritățile nu au asigurat transparența proceselor judiciare în instrumentarea dosarului Filat, iar din acest considerent, oamenii nu știu ce s-a întîmplat de fapt. „Toți cei implicați trebuie atrași la răspundere. Procesul în care a fost implicat Vlad Filat nu a fost unul deschis, noi nu știm ce s-a întîmplat de fapt. Deja este evident că multe întrebări au rămas fără răspunsuri. Este important, nu atît pentru noi, cît pentru populație să primească aceste răspunsuri”, a declarat oficialul în cadrul unei emisiuni la potul public de televiziune.

Diplomatul european este de părere că poziția exprimată recent de președintele Parlamentului, Andrian Candu, precum că datele celui de-al doilea raport „Kroll” trebuie ținute în secret întrucît ar periclita ancheta, este eronată.

„Admitem cu toții că investigațiile au fost începute. Totodată, este foarte important să fie asigurată transparența în procesele judiciare, pentru ca acest lucru să garanteze supremația legii. Fără raportul 2 din partea Kroll, fără să cunoaștem ce este inclus în el, noi nu știm la ce etapă ne aflăm”, a adăugat Tapiola.

În ceea ce privește lupta cu corupția, șeful delegației UE a menționat că succesul acestui deziderat nu ține doar de numărul arestărilor. Este important ca reținerile să nu fie efectuate selectiv, ci legea să fie aplicată uniform, susține Tapiola.

„Poți oferi sprijin, poți oferi tehnologii noi, însă nu poți face și nu vei face reforma pentru țară. Republica Moldova este o țară independentă și suverană, iar responsabilitatea pentru implementarea reformelor aparține Guvernului, și nu Uniunii Europene”, a specificat Pirkka Tapiola.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?