Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

AIPA va fi reorganizată

22 mar. 2017,, 11:30   Economie
2014 0

Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură din Moldova (AIPA) va fi reorganizată. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege, adoptat anterior de Parlament, cu privire la principiile de subvenționare a producătorilor agricoli, transmite NOI.md.

Potrivit documentului în cauză, AIPA va fi o instituție publică la autogestiune, pe lîngă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care va fi responsabilă de gestionarea Fondului Național de Dezvoltare în Agricultură și Mediul Rural, inclusiv, de sursele financiare accesate de la partenerii de dezvoltare.

La ora actuală, AIPA este un organ administrativ subordonat Ministerului Agriculturii, responsabil de gestionarea resurselor financiare alocate pentru susținerea producătorilor agricoli, monitorizarea distribuirii acestor surse și susținerii agricultorilor din partea statului.

Potrivit legii cu privire la principiile de subvenționare a producătorilor agricoli, AIPA, în vederea îndeplinirii scopurilor sale, va asigura gestionarea legală a Fondului Național de Dezvoltare în Agricultură și Mediului Rural; va examina cererile de subvenționare însoțite de pachetele de acte corespunzătoare, de asemenea, eligibilitatea acestora pentru a beneficia de susținere financiară din partea statului; va permite achitarea subvențiilor (plăților directe) beneficiarilor; va verifica în teritorii obiectele investițiilor pentru determinarea acceptabilității investițiilor; va monitoriza respectarea criteriilor de eligibilitate și condițiilor contractuale de primire a subvențiilor de către beneficiari după efectuarea plăților; va asigura promovarea, comunicarea, informarea și controlul în vederea realizării proiectelor finanțate din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediul Rural; va elabora un ghid de proceduri pentru fiecare măsură de susținere.

Este prevăzut că AIPA va fi ajutată de un Consiliu de Supraveghere, alcătuit din șapte membri. Din componența acestei structuri vor face parte doi reprezentanți ai organului central de profil, doi reprezentanți ai asociațiilor producătorilor agricoli și cîte un reprezentant din partea Agenției, Ministerului Finanțelor și Cancelariei de Stat.

Componența și agenda de activitate a Consiliului vor fi aprobate de organul central de profil.

Finanțarea AIPA va fi asigurată din contul: surselor financiare destinate pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale Fondului Național de Dezvoltare în Agricultură și Mediul rural; surselor alocate din fondurile programelor de ajutor extern, dacă ele prevăd cheltuieli administrative; susținere filantropică și sponsorizată; alte surse legale de finanțare.

AIPA va fi obligată să prezinte, lunar, informații complete de interes public cu privire la gestionarea surselor alocate din Fondul Național de Dezvoltare în Agricultură și Mediul Rural: listele solicitanților, beneficiarilor de subvenții și volumul plăților, încălcările depistate în timpul procesului de implementare a proiectelor investiționale ș.a.m.d.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?