Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Băsescu - cetățean al Moldovei! Decretul lui Dodon - ANULAT

21 mar. 2017,, 13:53   Societate
24351 44

Traian Băsescu este din nou cetățean al Republicii Moldova, notează NOI.md

Ieri de Judecătoria Chișinău a anulat decretul lui Dodon prin care a fost retrasă cetățenia fostului președinte roman, Traian Băsescu.

Reamintim că la 1 februarie 2017 Traian Băsescu, prin intermediul avocatului, a înaintat o cerere prealabilă Preşedintelui Igor Dodon. Reclamantul a solicitat revocarea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 privind retragerea cetățeniei ca fiind emis contrar legii.

La 6 martie 2017 avocatul lui Băsescu a recepţionat scrisoarea Preşedinţiei prin care se comunica faptul că cererea prealabilă a fost respinsă. Scrisoarea nu conţinea nici un fel de motivaţie juridică în sprijinul respingerii cererii prealabile.

În acest context, la 16 martie 2017 reclamantul a înaintat Judecătoriei Chişinău o cerere de chemare în judecată împotriva Preşedintelui Igor Dodon prin care a solicitat anularea Decretului nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 ca fiind ilegal. Concomitent cu înaintarea acţiunii reclamantul a solicitat şi aplicarea măsurii de asigurare prin suspendarea executării decretului contestat pînă la examinarea cauzei în fond.

La 20 martie 2017 Judecătoria Chişinău a emis o încheiere prin care a primit în procedură cererea de chemare în judecată, a obligat pîrîtul să prezinte referinţa şi probele în sprijinul acesteia pînă la 2 mai 2017 fixînd primul termen de judecată pentru 16 mai 2017 orele 10:00. Şedinţa de judecată va avea loc în incinta Judecătoriei Chişinău (sediul central) biroul nr. 1, Str. N. Zelinschi 13, Mun. Chişinău.

La aceeaşi dată instanţa de judecată a emis o altă încheiere prin care a admis cererea reclamantului de asigurare a acţiunii. Instanţa a suspendat executarea decretului contestat în scopul prevenirii consecinţelor iremediabile care pot fi aduse reclamantului.

În baza acestei încheieri Decretul Preşedintelui Igor Dodon nr. 16-VIII din 3 ianuarie 2017 încetează să mai producă efecte juridice pînă la soluţionarea cauzei prin emiterea hotărîrii judecătoreşti. Încheierea de suspendare produce efect imediat, dar poate fi contestată în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?