Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3989

Participanții la conferință vor discuta despre inițiativele lui Dodon

21 mar. 2017,, 12:50   Societate
2920 1

Conferința științifică internațională va contribui la promovarea ideii de predare a istoriei Moldovei în școli.


Conferința Științifică ”Statalitatea Moldovei: Continuitatea istorică și perspectiva de dezvoltare” se va desfășura pe 24 și 25 martie, sub patronajul președintelui Igor Dodon. Despre cît de importantă este această conferință pentru predarea istoriei Moldovei în școli a vorbit, marți, 21 martie, în cadrul unei conferințe de presă, consilierul prezidențial pentru educație, cultură și cercetare, Corneliu Popovici, și profesorul, doctorul în politologie – Valentin Beniuc, transmite NOI.md.

Participanții la conferință vor acorda o atenție deosebită inițiativei recente a președintelui Igor Dodon, orientată spre consolidarea statalității Moldovei. ”Fără îndoială, o inițiativă necesară este propunerea domnului președinte cu privire la instituirea Zilei Statalității, care trebuie să fie marcată, anual, pe 2 februarie. Pentru prima dată, statalitatea Moldovei a fost recunoscută în 1365 și așa cum se cuvine în multe țări din lume, această zi trebuie să fie cu roșu în calendar. Nu mai puțin importantă este inițiativa președintelui privind recunoașterea drapelului istoric al Cnezatului Moldovenesc în calitate de simbol național al țării. Declarațiile precum că în acest fel vor fi subminate simbolurile oficiale ale Moldovei, poartă un caracter speculativ”, a declarat consilierul prezidențial, Corneliu Popovici.

Ideea necesității introducerii disciplinei ”Istoria Moldovei” în programul școlar, potrivit consilierului prezidențial, se va bucura de o atenție deosebită din partea Conferinței Științifice Internaționale. ”Savanții și experții își vor împărtăși experiența studierii istoriei propriei țări în școli. Noi vom putea afla detalii despre predarea istoriei în țările Uniunii Europene, unde, de foarte multă vreme, nu se mai predă istoria unui stat separat. În România vecină, începînd cu anul 1996, dacă nu greșesc, se predă ”Istoria Universală” și acolo nici măcar nu există așa disciplină ca ”Istoria Românilor”. Noi trebuie să înțelegem că istoria Moldovei nu a început în 1991, după ce am obținut independența. Istoria Moldovei a început cu mult mai devreme. Noi trebuie să înțelegem importanța studierii în școli a istoriei propriului stat”, a adăugat Popovici.

Doctorul în politologie, Valentin Beniuc a subliniat că problemele care vor fi puse în discuție în cadrul Conferinței Științifice Internaționale, au o importanță deosebită în ceea ce privește consolidarea statalității moldovenești. ”Problema de bază constă în faptul, dacă dorim sau nu consolidarea statalității moldovenești? Ce le vom răspunde copiilor noștri, elevilor, studenților, atunci cînd ne vor întreba: ”Noi trăim într-un stat care se numește Republica Moldova sau nu? ”De asemenea, apar alte întrebări: ”Există perspective de dezvoltare a Statului Moldovenesc?”, ”Avem noi oare propria istorie ?”. Răspunsurile la toate aceste întrebări trebuie să le oferim acum, de dragul urmașilor noștri care au de făcut o alegere vitală foarte grea. Inclusiv, la aceste întrebări vor încerca să răspundă participanții la Conferința Științifică Internațională, care se vor convoca la Chișinău pe 24 și 25 martie”, a explicat Valentin Beniuc.

De remarcat că Conferința Științifică Internațională ”Statalitatea Moldovei: Continuitate istorică și perspectiva de dezvoltare” se va desfășura la Chișinău pe 24 și 25 martie. La forum vor participa istorici, deputați, politologi și activiști publici cu renume din Moldova, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Italia, Spania, Bulgaria și Germania.

Participanții vor discuta despre abordarea istorică a continuității Statului Moldovenesc, dezvoltarea social-economică a țării noastre în diferite perioade istorice, teoria apariției statului, problema introducerii disciplinei ”Istoria Moldovei” în programul școlar, precum și multe alte chestiuni.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?