Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În Marea Britanie, medicii i-au restabilit unui pacient vederea

21 mar. 2017,, 02:00   Ştiinţă şi IT
2888 0

În Marea Britanie, oftalmologii de la Universitatea Oxford au realizat o intervenție chirurgicală unică, ei au reușit să-i restabilească unui bărbat vederea.

Acesta a orbit din cauza unei afecțiuni ereditare. Restabilirea vederii a fost posibilă datorită modificării genomului, scrie The Telegraph.

Pacientul s-a născut cu această afecțiune ereditară – retina pigmentară. Boala generează pierderea progresivă a fotoreceptorilor retinei, ceea ce duce la orbire. Afecțiunea poate fi cauzată de mutația a cîtorva zeci de gene responsabile de formarea retinei.

Oftalmologii au reprogramat genele modificate ale pacientului, după ce au recoltat material genetic de la el. Ulterior, ei au introdus în ochii bărbatului, cu ajutorul unui virus inofensiv, ADN-ul lui personal corectat.

Pacientul a fost externat, deja, din spital și se află acasă, iar vederea lui s-a restabilit. Bărbatul va fi monitorizat în următorii cîțiva ani. Medicii vor să se convingă că boala nu va recidiva. Pentru a se convinge de eficiența acestei metode și pentru a o propune altor pacienți, doctorii intenționează să mai efectueze alte 24 de asemene intervenții.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?