„Partidul Nostru” a pregătit un proiect de lege privind interdicția de explorare a gazelor de șist din Moldova

„Partidul Nostru” a pregătit un proiect de lege privind interdicția de explorare a gazelor de șist din Moldova

Un proiect de lege cu privire la interdicția explorării și extragerii gazelor de șist din Moldova a fost pregătit de „Partidul Nostru”.

Despre aceasta a declarat liderul partidului Renato Usatîi în cadrul celui de-al V-lea Congres extraordinar. Despre proiectul de lege în acest sens, de asemenea se menționează și în rezoluția congresului. Formațiunea politică aflată în opoziție consideră și explorarea, și exploatarea hidrocarburilor drept „extrem de periculoase”. „PN” va transmite documentul președintelui Igor Dodon pentru ca el să poată propune în Parlament interdicția la nivel legislativ de a extrage șistul în Moldova. Dacă deputații vor refuza, „Partidul Nostru” va organiza un referendum.

„Asemenea gen de activități nu doar vor cauza daune ireparabile ecologiei și pămînturilor roditoare, dar sînt și extrem de periculoase pentru sănătatea populației”, se arată în rezoluție. „Cerem interzicerea, la nivel legislativ, a explorării și extragerii hidrocarburilor din Republica Moldova. În acest sens, transmitem președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, un proiect de lege pentru a-l prezenta Parlamentului”.

„Partidul Nostru” își rezervă dreptul de a iniția un referendum cu privire la modificarea Legii cu privire la interzicerea explorării și producției de hidrocarburi de șist în Moldova”, a declarat în cadrul raportului său susținut prin intermediul unei legături video directe de la Moscova, Renato Usatîi. Pe lîngă asta, „Partidul Nostru” a declarat despre pregătirea de a iniția și susține acțiuni de protest și nesupunere civică în locurile unde se presupune că va fi explorarea și exploatarea gazului de șist.

Amintim că, la începutul lunii ianuarie Guvernul Filip a semnat un acord de concesiune cu compania americană Frontera Resources International privind explorarea petrolului și gazului de șist. Este vorba despre o colaborare pentru 50 de ani. Despre darea în concesiune a 40% din teritoriile Moldovei, guvernul nu a anunțat nimic. Aceasta s-a aflat doar grație unui comunicat de presă lansat de către compania americană. Împotriva planurilor de extragere în Moldova a gazului de șist au vorbit mai mulți experți, oameni de știință și organizații civice, inclusiv ecologiștio internaționali din „Greenpeace”

Extragerea gazului de șist presupune forajul orizontal și fracturarea hidraulică (fracking). Tubul orizontal trece printr-un strat de gaze de șist. Ulterior, în interiorul tubului, sub presiune, se pompează zeci de mii de metri cubi de apă, nisip și chimicale. În rezultatul spargerii stratului, gazele intră prin crăpături în interiorul tubului forat, iar ulterior este extras la suprafață. Tehnologia dată va cauza daune enorme mediului înconjurător. Ecologiștii independenți au considerat că fluidul de foraj special conține 596 denumiri de chimicale: inhibitori de coroziune, agenți de îngroșare, acizi, biocizi, inhibitori pentru controlul șistului, gelifianți. Pentru fiecare foraj sînt necesari pînă la 26 de mii de metri cubi de fluid. Potrivit datelor „Greenpeace”, frackingul este interzis în Germania, Franța, Bulgaria și unele state ale SUA. Chestiunea privind interdicția acestei tehnologii riscante este actuală în Polonia și Ucraina.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu14 comentari

Радион 23 mar. 06:18

Как был неучем, так и остался. А что еще ожидать от бандита.

Cемион 20 mar. 21:41

Ренато молодец его партия придёт к власти и наведёт порядок.

из России 20 mar. 21:12

Я не знаю кто такой Р.Усатый . Но не убивайте землю !. Не травите вино !.Преступное решение о добыче газа не принимайте .

Venit din UE 20 mar. 20:08

Usatii, ce mai faci acolo la Moscova de luni pina vineri? Revin-o in Moldova. Baltiul te asteapta!

jenel 20 mar. 19:38

Moshorogii de la guvernare dau in Concesiune Obiecte Strategice si Pamint pe 49 de Ani, acum 50 de Ani. Maxim 4 ani cit sunt la guvernare nici mai mult...

Мош Ион 20 mar. 17:51

В тех южных районах,и так хорошей воды нет, а если эти барбосы, начнут горизонтальное бурение, земля, в тех местах погибнет лет на 200-250!!! Вы этого хотите??? Молдова не Сибирь, где живут 3 человека, на 1 кв.км.Так что стоит подумать, прежде чем отдать под НОЖ более 60,000 гектар, плодородия земли!!!

Русский 20 mar. 17:00

Да мне плевать на их пиар... Хорошо то что не допустить угробить земли и воду.подохнуть желаешь?! После сланцевого бурения земли мертвые будут

Rustin 20 mar. 16:41

Cel de-al 5-lea Congres, tot prin skype a avut loc? PN-ul s-a discreditat prea mult pentru a mai putea propune ceva. Mai ales o idee atît de proastă, care stă categoric împotriva dezvoltării regionale și a investițiilor în RM.

Iuric 20 mar. 16:21

SRL-ul dat se ocupa numai de piar deoarece nu au nici o realizare. Cintecele lui Hrenat la karaoke nu se socot.

Boris - у 20 мар. 15:17 20 mar. 15:38

так если открыть все видео Усатого, которые он выставлял при общении и с самим Горбунцовым и относительно своих компаньонов - то о чем можно еще говорить ! Сегодня он и его либеральные кумиры хотят не только горбунцова потрясти, но и вытрясьти в свою пользу еще и Инкомбанк - раз уж взялись за Талмача ... В общем, подонки еще те - ничем не лучше местных, и тех, кто под себя хотел "новороссию" подмять и разорить полностью того же Ахметова ! :(

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load