X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Grupul petrolier Rompetrol a înregistrat în 2016 un profit record

20 mar. 2017,, 12:37   Business
2164 0

Rompetrol principalul brand al KMG International, reprezentativ pentru operațiunile de rafinare și petrochimie, activitățile de distribuție din Bulgaria, Georgia, România și Moldova, şi-a îmbunătaţit în 2016 performanţele tehnologice şi rezultatele financiare, notează NOI.md.

Pe fondul unei majorări de 9% a materiilor prime procesate Grupul a reuşit să atingă un profit operational EBITDA de aproximativ 239 milioane USD şi un profit net de 88 milioane USD.

Rezultatele record ale Grupului Rompetrol au fost susţinute în principal de îmbunătăţirea indicatorilor operaţionali şi de efectele programelor de optimizare a fluxurilor de producţie, a costurilor de operare, dar şi a celor aferente programului „Change for Good” lansat in 2014.

Acest program vizează o eficientizare şi o îmbunătăţire până în 2018 a întregului flux de operaţiuni specifice activităţilor de rafinare - petrochimie, trading - aprovizionare cu materie primă, retail - marketing, upstream - servicii industriale. De asemenea, acesta urmăreşte şi o reducere a cheltuielilor operaţionale şi o creştere a profitabilităţii, impactul economic obţinut în perioada 2014-2016 ridicându-se la 132 milioane USD, din care 84 milioane USD doar anul trecut.

Pe fondul investiţiilor şi a continuității programelor de optimizare şi dezvoltare a activităţilor de profil, unităţile de producţie ale Grupului Rompetrol au înregistrat anul trecut o majorare de circa 9% a cantităţilor totale de materii prime procesate, de la 5,45 milioane tone în 2015 la 5,95 milioane în 2016.

Astfel, rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România si una dintre cele mai moderne şi complexe din regiune, a procesat anul trecut peste 5,4 milioane tone, care s-a reflectat şi la nivelul volumelor de carburanţi obtinuţi – 4,2 milioane tone, în creştere cu 8%. Rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate din România în funcţiune şi-a majorat cu 8% cantitatea de materii prime procesată.

Segmentul de retail al Grupului a înregistrat anul trecut un volum record pentru vânzările de carburanți (benzină, motorină, gaz petrolier lichefiat) în România, Moldova, Bulgaria și Georgia, până la un nivel de 2,9 milioane tone, cu 15% mai mult decât în 2015.

”Pentru Rompetrol Moldova, anul 2016, a însemnat dezvoltare, optimizarea operațiunilor de retail și logistică, precum și modernizarea și implementarea noului concept de magazin. În anul 2016 au fost deschise 12 stații noi, astfel am ajuns la un număr total de 76 stații în Republica Moldova. Toate cele 12 stații au magazine realizate în baza unui concept nou implementat în Romania și importat și in Rep. Moldova. Infrastructura de alimentare a fost modernizată, de la rezervoarele subterane, până la pompele de distribuție a carburanților. În urma punerii în funcțiune a celor 12 stații, Rompetrol Moldova a contribuit la crearea a 130 locuri de muncă.” declară Felix Crudu Tesloveanu, director general Rompetrol Moldova.

În 2016, Rompetrol Moldova a achitat drepturi de import și TVA și a efectuat plați la fondul social și medical de aproximativ 35 milioane USD.

Rompetrol Moldova are ca obiectiv continuarea extinderii rețelei și modernizarea stațiilor existente, inclusiv deschiderea de noi magazine în incinta stațiilor de alimentare, ceea ce va permite consolidarea poziției sale pe piața Republicii Moldova și va contribui la crearea noilor locuri de muncă pentru cetățenii Rep. Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?