Mesajul lui Candu pentru partidele de opoziție

Mesajul lui Candu pentru partidele de opoziție

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, se arată nedumerit de refuzul partidelor de opoziție de a participa la dezbaterilor publice cu privire la votul uninominal, notează Noi.md.

Spicherul spune că nu a auzit deocamdată argumente clare în defavoarea acestei inițiative și înclină să creadă că forțele de opoziție urmăresc anumite interese politice.

„Pe mine mă miră această atitudine. Refuzul sau atitudinea negativă a acestor partide vine doar pentru faptul că inițiativa aparține Partidului Democrat. Aș fi vrut să aud care sînt argumentele, inclusiv cele expuse în cadrul platformei de comunicare, dar să fii împotriva unei idei populare cerute de societate în proporție de 70- 80%, nu e clar. În campania electorală, mai multe partide, inclusiv de PLDM, și-au asumat acest angajament cu privire la votul uninominal, dar să refuzi o idee doar pentru că vine de la Candu sau Plahotniuc este cel puțin straniu, mai ales că cetățenii își doresc schimbarea”, a explicat Candu.

Democratul a anunțat că dezbaterile la acest subiect vor demara săptămîna viitoare, iar la discuții vor fi invitați liderii partidelor de opoziție, inclusiv extraparlamentare, experți în domeniul electoral, precum și reprezentanți ai societății civile.

Andrian Candu a remarcat că dezaprobă și poziția unui grup de ONG-uri care, de asemenea, se opune acestor dezbateri. „Există acea decizie a cîtorva ONG-uri de neparticipare la dezbateri. Argumentele de nedezbatere sau de amînare pentru anul 2022 a acestui proiect nu țin. Orice reformă trebuie făcută la timpul potrivit. Cetățenii cer schimbarea, iar această tendință se vede și în sondaje”, a adăugat Candu.

Potrivit lui, Comisia de la Veneția s-ar putea expune pe marginea proiectului de lege cu privire la votul uninominal în decursul a jumătate de an. În paralel, formațiunea a inițiat colectarea semnăturilor în rîndul populației, pentru susținerea acestei inițiative. Pînă în prezent au fost colectate peste 350 de mii se semnături în favoarea proiectului, spune Candu. 
 

Ați găsit eroarea în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu13 comentari

Vasea 20 mar. 18:34

Cine-l ia in serios pe Candu??? Si de unde a luat ca oamenii isi doresc sistemul uninominal. Sau poate el ii considera de "oameni" doar pe cei din PDM? Interesant cit costa fiecare semnatura pentru "sustinerea" proiectului??? S-a ajuns la asa o stare cind oamenii pot sa ghiceasca cu probabilitate de 90% modul in care PDM-ul incearca sa obtina realizarea scopurilor sale - nimic nou sub soare - metode probate - minciuna si corupere. Vor trece atita timp cit vom sta pasivi.

Vadim 20 mar. 20:24

350 подписей (не тысяч, а просто ТРИСТА ПЯТЬДЕСЯТ) это очень впечатляющая цифра для Канду. Иисусья мать, раньше гуманитариями называли людей глубоко знающих и понимающих (помимо школьного курса математики и физики) литературу, живопись, музыку, а сейчас не умеющих считать.

Виктор 20 mar. 21:20

Одномандатное голосование действительно демокоатично по своей форме, однако недопустимо в обществе где административные рычаги принадлежат криминальным группам контролирующим все ветви государственной власти.
На ближайших Парламентских выборах необходимо проявить всенародное игнорирование всех кандидатов которые хотя бы косвенно связаны с нынешней преступной элитой.

captcha

Întrebarea zilei Toate

load

PRIVESC EU

privesceu