Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Politicienii şi experţii despre legalitatea reţinerii lui Bolboceanu

20 mar. 2017,, 11:30   Politică
9591 8

Politicienii şi experţii au o atitudine sceptică faţă de reţinerea fostului deputat democrat Iurie Bolboceanu, acuzat de "spionaj şi trădare de patrie".

Deputatul Partidului Socialiştilor, Bogdan Ţîrdea, a amintit că astăzi guvernarea se răfuieşte cu toţi cei care, chiar şi indirect, au fost legaţi cu Veaceslav Platon, chiar şi cu primul guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci.

"Bolboceanu este pedepsit şi pentru că a îndrăznit să părăsească fracţiunea PDM, lovind astfel în reputaţia liderului său - Vlad Plahotniuc. Dacă oamenii pleacă şi de la el, înseamnă că acolo nu totul este în ordine. Prin urmare, Plahotniuc nu este chiar atât de atotputernic după cum se încearcă a-i convinge pe ambasadorii străini şi pe cetăţenii republicii. Reţinerea fostului deputat este interesantă prin faptul că trădarea lui Plahotniuc este egalată cu trădare de patrie. E clar că pentru această îndrăzneală a lui Bolboceanu au decis să-l pedepsească public, ca să ştie şi alţii ce-i aşteaptă", a spus Ţîrdea, care a amintit că anterior, prin acelaşi proces dur a trecut şi fondatorul PLDM, fostul premier Vlad Filat, care de d ouă ori a început un război împotriva lui Plahotniuc şi de două ori a fost învins.

"Acţiunea împotriva lui Bolboceanu are şi un substrat politic. Partidul Democrat de la guvernare îi arată Occidentului că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei îl vânează pe liderul său, încearcă să destabilizeze situaţia din ţară. Însă numai el este capabil, deşi cu greu, să menţină asaltul tancurilor ruseşti", presupune socialistul, aducând drept exemplu demersul recent al guvernării prin nota de protest faţă de Federaţia Rusă.

"De aici vine şi reţinerea lui Bolboceanu. Toate acestea se fac pentru a-l legitimiza pe păpuşar în ochii Occidentului, pentru a crea o imagine de luptător cu agresiunea rusească. Şi după fiecare demers de acest gen urmează îndemnul: "Daţi-ne susţinere şi bani!", a spus Ţîrdea, care a menţionat că Bolboceanu, pe când era deputat, făcea parte din Comisia pentru cultură, în care nu sînt secrete de stat.

După reţinerea lui Bolboceanu, economistul Alexandru Muravschi este nedumerit în privinţa "miniştrilor care îndeamnă deschis la unirea cu România, adică la lichidarea Republicii Moldova".

"Nu vorbesc despre simpli unionişti. Îmi place mie sau nu poziţia lor, e dreptul lor. Însă miniştri au depus jurământ de credinţă Republicii Moldova, au jurat să apere independenţa şi suveranitatea ţării. Iar declaraţiile lor despre Unire reprezintă o încălcare directă a jurământului", susţine expertul, care nu înţelege de ce pe ei nimeni nu-i arestează pentru trădare de patrie.

Fostul consilier prezidenţial Mark Tkaciuk consideră că "în ţara în care reprezentanţii autorităţilor au câte trei cetăţenii, acuzaţiile de trădare de patrie se referă în primul rând la însăşi guvernarea".

"Numele lor sînt ştiute, începând cu membrii Curţii Constituţionale. Şi mai departe, după alfabet", a scris Tkaciuk pe reţelele de socializare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?