X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Are CNA pîrghiile necesare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei?

17 mar. 2017,, 10:15   Societate
2041 1

Centrul Naţional Anticorupţie încă nu deţine toate pîrghiile necesare pentru combatere şi prevenirea cazurilor de corupţie, afirmă reprezentanții instituției.

Pe de altă parte, reprezentanții societății civile consideră că autoritățile au avut totdeauna pîrghiile respective. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Contingentul celor care ajung să fie cercetaţi de către CNA este foarte atent ca în dosarele lor să fie respectată legea. Orice abatere de la lege constituie un abuz. Nu putem să admitem abuzuri. De aceea avem nevoie de pîrghii legislative suplimentare”, a argumentat Cristina Ţărnă, vicedirector CNA.

Vicedirectorul CNA a precizat că pentru moment este necesară și o lege care i-ar proteja pe avertizorii de integritate. „Este necesară o lege a avertizorului de integritate, care îi va proteja pe cei care vor raporta cazuri de corupţie. Această lege trebuie să prevadă pedepse pentru cei care vor încerca să se răzbune pe avertizorii de integritate. Cu timpul, avertizorii de integritate ajung să fie martori în procese şi sînt supuşi riscului. Avertizorii de integritate trebuie să fie siguri că nu vor fi supuşi abuzurilor din partea şefilor, că nu vor fi disponibilizaţi sau supuşi altor riscuri”.

Pe de altă parte, Galina Bostan, directoarea Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, a declarat în cadrul emisiunii că autorităţile au avut întotdeauna pîrghiile necesare pentru a lupta cu corupţia. „Întotdeauna există instrumente pentru a reacţiona. Adevărul este că inacţiunea este justificată prin lipsa pîrghiilor legislative”, a spus ea.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?