Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Fostul președinte a relatat despre transmiterea forțată a Crimeii

16 mar. 2017,, 22:00   Externe
5595 0

Primul președinte al Ucrainei Leonid Kravciuk a declarat că în 1954 Crimeea nu a fost oferită în dar, ci transmisă forțat Ucrainei.

El a comunicat acest lucru în cadrul unui interviu oferit portalului „Obozrevateli”.

Potrivit spuselor fostului șef al statului, după ce primul secretar al Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist (PC) al USSR Nikita Hrușciov a vizitat peninsula în anul 1953, acesta a rămas îngrozit de sărăcia populației locale. Din Crimeea el a pornit spre Kiev, unde a avut o întrevedere cu primul secretar al CC al PC al Ucrainei Alexandr Kiricenko. „A intrat și a spus: „Trebuie să luați Crimeea”. Acesta a răspuns: „Cum să facem acest lucru? NU putem, sînt bani enormi”. Hrușciov a promis asistență, dar Kiricenko continua să refuze. Atunci Hrușciov l-a urcat în tren și au mers împreună la Moscova, la Biroul Politic, în cadrul căruia s-a adoptat decizia privind transmiterea Crimeii Ucrainei, care urma să îndrepte situația, deoarece aici sînt oameni care știu să gestioneze gospodăria”, a explicat Kravciuk.

La 27 februarie deputatul în Rada Supremă a Ucrainei Andrei Artemenko a declarat că SUA au dreptul legal de a pretinde la teritoriul Crimeii. Potrivit lui, în 1920 Guvernul american a alocat Rusiei un credit în valoare de 50 de milioane de dolari. „Ei (conducătorii Rusiei) au amanetat teritoriul Crimeii care urma să fie transmis SUA, dacă împrumutul nu va fi rambursat”, a menționat Artemenko. El a adăugat că termenul de stingere a datoriei a fost anul 1954. „Sînt convins că anume din acest motiv Crimeea a fost transmisă Ucrainei, pentru a menține acest teritoriul în componența Uniunii Sovietice”, a specificat alesul poporului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?