Dodon i-a înaintat un demers lui Filip (DOC)

Dodon i-a înaintat un demers lui Filip (DOC)

Președintele Igor Dodon i-a transmis o scrisoare Guvernului prin care solicită introducerea în curriculum școlar a disciplinei Istoria Moldovei, comunică Noi.md.

Șeful statului a cerut ca această disciplină să fie instituită începînd cu noul an de învățămînt.

„În ce 25 de ani de existență a Republicii Moldova ca stat independent, nouă cetățenilor acestei țări ni se impune o concepție ce nu recunoaște poporul moldovenesc și statalitatea lui. Începînd cu anul 1990, istoria noastră este mistificată și înlocuită, toate guvernele din Moldova concesionînd statului vecin, România, realizarea politicilor umanitare. Tot de atunci se discută interminabil despre predarea istoriei în școală, polemică în care a fost implicat și Consiliul Europei. Recomandările acestui important for internațional, care vizau excluderea caracterului etnocentric și schimbarea denumirii disciplinei din "Istoria Românilor" în "Istoria", au fost ignorate de către guvernanții de la Chișinău”, se arată în scrisoarea semnată de Dodon.

Potrivit demnitarului, la moment menținerea în curriculum școlar a disciplinei ”Istoria Românilor” creează un șir de impedimente, inclusiv în ceea ce privește consolidarea statalității Republicii Moldova.

„Această disciplină păstrează în societate starea de tensiune și de incertitudine privind viitorul statului moldovenesc. Cea mai mare parte a populației țării pledează pentru introducerea disciplinei Istoria Moldovei”, se mai menționează în demersul semnat de Dodon. 


 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Întrebări - Răspunsuri

Întrebări arzătoare și răspunsuri la ele găsiți la noua noastră rubrică „Întrebări-Răspunsuri”


captcha

Sondaj Toate

load