Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Noul mall va fi construit la Chișinău pe ruinele unei afaceri străine (FOTO, VIDEO)

16 mar. 2017,, 10:52   Capitala
41427 16
Ion Munteanu

În weekendul trecut, în sectorul Rîșcani al capitalei, cu participarea executorului judecătoresc și al polițiștilor, au fost demolate două clădiri amplasate lîngă Palatul Republican de Cultură al Sindicatelor.

Proprietarii imobilului distrus sînt indignați de hotărîrea privind demolarea, adoptată în grabă de instanță, și consideră că aici sînt implicați noii proprietari ai Palatului Sindicatelor, care planifică să ridice pe acest loc un mare complex comercial. Ei sînt convinși că acest caz scandalos, fără precedent va conduce la o nouă condamnare a Moldovei la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Amintim că în 2015, clădirea Palatului Sindicatelor și-a schimbat proprietarul. Deținătorul acestui imobil al sindicatelor a devenit o companie afiliată omului de afaceri Ilan Șor, la adresa căruia în ultimul timp au fost înaintate un șir de acuzații de folosire a unor practici de afaceri fără scrupule.

În spatele scandalului stă o firmă off shore

În decembrie 2016, Noi.md a publicat o investigație la tema furtului moștenirii bogate a sindicatelor sovietice moldovenești. O mulțime de obiecte imobiliare ale sindicatelor au intrat în posesia firmelor ce au legătură directă cu Ilan Șor - tînăr om de afaceri și, prin cumul, primarul Orheiului, care se află sub supraveghere judiciară, fiind acuzat de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei.

Prejudiciul, în urma înstrăinării imobilului la prețuri reduse, ce aparținea Confederației Naționale a Sindicatelor, este estimat la sute de milioane de lei. În tranzacții figurau deseori unele și aceleași firme, majoritatea dintre care sînt conduse de oamenii apropiați lui Șor. Obiectele procurate ulterior erau gajate în repetate rînduri pentru obținerea creditelor, ce depășeau considerabil suma, pentru care erau cumpărate.

Printre obiectele înstrăinate prin intermediul tranzacțiilor dubioase a fost și Palatul Republican de Cultură a Sindicatelor, amplasat în centrul sectorului Rîșcani al capitalei, pe str. Kiev, 7. Din 2004, era dat în arendă pe termen lung unei firme, iar în 2011 Palatul a fost gajat pentru 6 milioane de euro. Contractul de ipotecă a fost încheiat de Confederația Sindicatelor cu firma „Delmos-Grup”, care anterior a procurat Hotelul „Cosmos”. În calitate de fondator al acestei firme figura Valerii Romanov – mîna dreaptă a lui Ilan Șor.

În 2015 organizația sindicală a vîndut clădirea cu 41 de milioane de lei SRL „Capital Investments” – această firmă stă în spatele scandalului din jurul demolării clădirilor din preajma Palatului Sindicatelor. Compania a fost fondată cu puțin timp înaintea efectuării tranzacției și aparține 100% firmei off shore din Cipru. Clădirea Palatului a devenit al doilea obiect al sindicatelor procurat de SRL „Capital Investments”.

Potrivit celor constatate, încă înainte de vînzarea imobilului a fost adoptată decizia privind demolarea acestei clădiri. În locul ei trebuie să apară un centru comercial cu suprafața de peste 40 de mii de metri pătrați, în care Confederația Sindicatelor va deține circa 4 mii m.p. Proiectul a fost elaborat în 2014, cînd obiectul se afla în proprietatea organizației sindicale. La realizarea proiectului participă compania rusă de arhitectură, care a elaborat documentația de proiect și pentru „Shor Holding Regency” în Codrii Orheiului.

„Clădirile vor fi demolate oricum”

Realizarea planurilor ambițioase era împiedicată de două clădiri din Chișinău, construite pe str. Kiev, 7/1 și 9. Cînd SRL „Capital Investments” a devenit proprietarul Palatului Sindicatelor, toate lucrările de construcție în acele clădiri deja erau finalizate. Totodată, în proiectul complexului comercial, teritoriul mall-ului acoperea și teritoriul celor două construcții de pe str. Kiev 7/1 și 9. A fost creată impresia că compania off shore afiliată lui Șor considera din start acele clădiri ca fiind ale ei, deși la moment nu exista nicio decizie judecătorească și nici un conflict între proprietari.

Precum a relatat pentru NOI.md reprezentantul Firmei „Ratmir” Ramiro Stoianov, terenurile pentru construcție au fost arendate de către companie în 2002, în scopul înălțării imobilului comercial. După perfectarea documentației necesare și elaborarea proiectului clădirii, în 2006, a fost obținută autorizația de construcție pe str. Kiev 7/1 și compania a început edificarea unui centru comercial cu trei etaje cu suprafața de peste 1000 de metri pătrați. Peste un an, după perfectarea actului privind efectuarea a 15% din lucrările de construcție, la organele cadastrale a fost înregistrat dreptul de proprietate asupra obiectului de construcție nefinisată. Acest fapt i-a permis companiei să obțină un credit bancar pentru finalizarea construcției.

În 2009, pămîntul a fost privatizat. Construcția, desfășurată în cîteva etape, s-a încheiat în 2014. Vizavi de centrul comercial cu trei etaje a fost construită o clădire cu un etaj pentru oficii pe str. Kiev 9 – pe această adresă se afla terasa de vară „Taxi Blues”. În perioada 2013-2014, aici a fost construită o clădire pentru oficii, care a fost demolată ulterior, împreună cu centrul comercial. Întreprinzătorul subliniază că obiectele distruse au fost amplasate pe terenurile ce aparțin companiei „Ratmir” și familiei Stoianov.

– Problemele au început în 2016, după ce compania cipriotă „Capital Investments” a răscumpărat Palatul Sindicatelor din preajmă, explică Ramiro Stoianov. În aprilie, ei s-au adresat la Primărie și Inspectoratul de Stat în Construcții cu o plîngere privind desfășurarea lucrărilor de construcție neautorizate, deși este vorba doar despre teritoriul din jurul clădirii, care a fost pavată de compania „Ratmir”.

În 2016, am înlăturat gardul, am curățat teritoriul de gunoi, am instalat pavajul, adică am amenajat teritoriul adiacent. Am fost acuzați de desfășurarea construcțiilor ilegale, deoarece la acel moment termenul autorizației pentru construcția centrului comercial expirase. În baza acestui fapt a fost întocmit un proces verbal și a început judecata.

Potrivit întreprinzătorului, anul trecut, în adresa lui a parvenit o ofertă din partea reprezentanților părții adverse, care i-au propus 100 de mii de euro pentru clădiri și terenurile amplasate lîngă Palatul Sindicatelor. „Cînd am refuzat, atunci am fost amenințați că edificiile vor fi demolate oricum, cu sau fără acordul nostru. La acel moment, noi nici nu puteam crede că clădirile, ale căror proprietari sîntem, pot fi demolate. Sînt niște clădiri în care toate lucrările de finisare au fost executate”, spune întreprinzătorul.

„Acesta nu e un simplu atac raider …”

Potrivit lui Ramiro Stoianov, nimeni nu i-a invitat pe proprietarii clădirilor la Inspectoratul de Stat în Construcții. Legalitatea deciziei, prin care au fost amendați cu 150 de unități convenționale și au fost obligați să demoleze din cont propriu clădirile construite recent, a fost examinată de Judecătoria sectorului Rîșcani. Potrivit întreprinzătorului, citația a fost expediată cu o zi înainte de ședința de judecată, iar documentul i-a fost înmînat fratelui lui minor, în timp ce însuși Stoianov și avocatul lui se aflau peste hotare. Instanța a fost informată despre această situație, solicitînd amînarea ședinței. Însă judecătorul a refuzat și în lipsa proprietarului clăirii sau a reprezentanților lui a lăsat în vigoare decizia Inspectoratului de Stat în Construcții. Curtea de Apel Chișinău a confirmat acest verdict.

– Timp de 15 ani, familia mea a investit în această afacere bani cîștigați onest, spune Ramiro Stoianov. Totodată, aceste clădiri se află în gaj, din contul arendei noi contam să rambursăm creditele bancare. Cu ce rămînem noi după demolarea lor? Totodată, eu nu înțeleg sensul demolării – pămîntul oricum e al nostru. După ce am pierdut în toate instanțele noi am fost nevoiți să ne adresăm presei și societății civile, deoarece nu mai știam unde să mai căutăm susținere și cine poate opri această fărădelege. Oare noi trăim într-o țară, unde nu există justiție și legi? Oare dacă cineva a dorit, poate să-l înlăture pe oricine din calea lui? Este un caz strigător la cer. Cu cine nu am discutat pe această temă, inclusiv, din persoanele publice, toți spun că un asemenea precedent nu a existat în țara noastră. Dar astăzi asta se întîmplă cu mine, iar mîine i se poate întîmpla oricui. Noi nu vom lăsa așa acest caz și, dacă e necesar, vom ajunge și la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Familia Stoianov a expediat scrisori, în care a cerut ajutorul unui șir de organe publice, instituții de stat și organizații, precum și președintelui Igor Dodon. Încă înainte de demolarea clădirilor, la Palatul Sindicatelor au venit reprezentanții fracțiunii Partidului Socialiștilor din Consiliul Municipal Chișinău. Consilierul PSRM Alexandr Odințov a comunicat că în timpul apropiat fracțiunea va desfășura o ședință privind construcția centrului comercial în locul Palatului Sindicatelor și va încerca să clarifice conflictul intre agenții economici. Potrivit lui, vor fi studiate și documentele ce țin de vînzarea-cumpărarea obiectului sindicatelor pentru a stabili, dacă au fost admise încălcări la perfectarea tranzacției.

– Pentru mine a fost un șoc să aflu că e posibil așa ceva, spune Ilia Covaliov, reprezentantul companiei „Ratmir”. Firma cipriotă „Capital Investments” este o companie off shore, care nu planifică să lase în Moldova nici un fel de impozite, răscumpără Palatul Sindicatelor, elaborează cinic proiectul centrului comercial, amenință cu text deschis să demoleze clădirile din apropiere, construite complet, pe teren privatizat. Adică proprietatea privată nu joacă nici un rol? Acesta nu e doar un atac raider, ci o acaparare teribilă, cinică și fără scrupule, din simplul motiv că cineva are mai mulți bani, mai multe legături, mai multe posibilități. Sper că vom reuși să atragem atenția opiniei publice față de această problemă.

Deoarece deciziile din această categorie de dosare nu pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiție, proprietarii clădirilor distruse intenționează să apeleze la Curtea de la Strasbourg. Potrivit lui Stoianov, în cadrul procesului au fost admise încălcări serioase ale dreptului la un proces echitabil și la apărarea proprietății private. „Oare nu e suficient că bugetul nostru a pierdut nu demult un miliard? Or, va fi încă o mare pierdere a statului nostru, iar banii din nou vor fi achitați din bugetul țării”.

Încercările de a obține comentarii de la reprezentanții SRL „Capital Investments” nu s-au soldat cu succes. În oficiul central al companiei, amplasat la Chișinău, pe str. Kiev, 7, nimeni nu a răspuns la apelurile telefonice. Executorul judecătoresc Anatolie Bănărescu, care a dispus demolarea clădirilor de lîngă Palatul Sindicatelor a refuzat să ofere comentarii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?