X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Reuters: FSB-ului rusesc este implicat în hărțuirea oficialilor moldoveni

16 mar. 2017,, 09:21   Politică
3065 6

Nota de protest a autorităților de la Chișinău adresată Moscovei a ajuns în presa internațională. Reuters publică o investigație la subiect în care scoate la iveală interesele serviciului de securitate rus, FSB, în acest caz și vorbește de peste 25 de oficiali moldoveni care ar fi fost reținuți fără motiv la intrarea în Federația Rusă.

Unul dintre aceștia, despre care oficialii de la Chișinău nu fac referire, este procurorul Iurie Garaba, adjunctul Procurorului General. Potrivit Reuters, acum 2 luni, aflat într-o vizită oficială, Garaba a fost reținut fără motiv de grănicerii ruși și pus să răspundă la întrebări ridicole: cum se pronunță numele său de familie sau cum se scrie corect.

Reuters citează oficiali moldoveni care ar fi menționat că aceste hărțuieli sînt parte a unei campanii de umilire a oficialilor moldoveni pusă la cale de persoane de răspundere din cadrul FSB. În vizorul lor ar fi 4 oficiali de rang înalt din Moldova, inclusiv Eduard Harunjen, și investigația autorităților de la Chișinău referitor la Laundromatul rusesc prin care în perioada 2011 - 2014 s-ar fi spălat prin Moldova peste 22 de miliarde de dolari.

De asemenea, jurnaliștii de la Reuters spun că acest caz ar fi legat de numele lui Veaceslav Platon, acuzații respinde de soția acestuia.

Totodată, Reuters a solicitat o reacție din partea autorităților de la Moscova. Ministerul rus de Interne a menționat că nu poate comenta cazul de vreme ce pe rol este o investigație proprie în această chestiune.

Pe de altă parte, Reuters citează mai mulți oficiali moldoveni care afirmă că în acest caz Kremlinul nu are nicio legătură și că, de fapt, în spatele acestor hărțuiri stau oficiali de rang înalt de la FSB și Ministerul rus de Interne. Unul din argumente ar fi că serviciul de grăniceri al Federației Ruse aparține FSB-ului.

Investigația Reuters o găsiți aici.

Reamintim că premierul Pavel Filip și președintele Parlamentului, Andrian Candu, i-au înmînat joi, 9 martie, ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, o „notă” în care este descris modul în care demnitarii moldoveni sînt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

De asemenea, este descris „modul abuziv în care una dintre instituțiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internațională mai mulți politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputați, folosindu-se în acest scop de informații false și date trunchiate. Solicitările au fost respinse din aceste motive, dar și din considerente ce țin de o încercare evidentă de hărțuire a oficialilor moldoveni”, se mai scrie în comunicat.

Potrivit actului, hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reținuți oficiali ai băncii amintite, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată.

Ulterior, presa a scris că pînă ca „nota de protest” să fie transmisă ambasadorului Federației, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu diplomații occidentali la care le-a spus despre încercările Rusiei de a se asigura că Interpol a lansat procedura de monitorizare a liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?