X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Şcoala care a redus cheltuielile pentru încălzire cu 40%

16 mar. 2017,, 09:45   Economie
2132 0

În urma instalării sistemului de încălzire pe biomasă, şcoala din satul Bălţata, raionul Criuleni, a redus cheltuielile pentru încălzire cu 40%, ajungînd la 120 mii lei pentru sezonul de încălzire.


Surse din cadrul Proiectului Energie şi Biomasă au relatat pentru INFOTAGA că Uniunea Europeană a oferit 82 mii euro pentru instalarea unei centrale termice care funcţionează pe pelete. Noua centrala termică încălzeşte şcoala cu o suprafaţă de peste 2000 de metri pătraţi, în care învaţă peste 160 de copii.

"Ne propunem să trecem la încălzirea pe biomasă şi alte instituţii publice: primăria, grădiniţa, casa de cultură. E important să investim în proiecte de dezvoltare sustenabilă a comunităţii pentru a asigura un viitor sigur şi curat generaţiilor următoare", susţine primarul satului Bălţata, Olga Coronciuc.

Potrivit ei, costurile de încălzire sînt şi mai mici atunci cînd biocombustibilul este procurat de la o distanţă mică. Acesta este procurat de la antreprenorul local Pavel Cersac, care şi-a lansat o afacere acum cinci ani, producînd pelete din rumeguş de lemn, paie şi coji de floarea soarelui. Antreprenorul vinde şcolii din sat circa 40 de tone de pelete pe sezon şi, convingîndu-se de eficienţa biocombustibilului, mai multe familii din localitate au trecut la încălzire pe biomasă. Pentru a face faţă cererii, antreprenorul planifică să sădească plante energetice, care îi vor asigura materie primă de calitate.

Managerul Proiectului Energie şi Biomasă, Victor Cotruţă, a declarat că "energia regenerabilă nu înseamnă doar securitate energetică şi prezervarea climei. Aceasta înseamnă modernizare în rînd cu alte ţări ale Uniunii Europene, eficientă energetic şi din punct de vedere al resurselor, echitabilă social şi cu emisii de carbon reduse".

După cum a informat anterior INFOTAG, Proiectul Energie şi Biomasă a fost lansat în Moldova în anul 2011, avînd drept obiectiv de a contribui la producerea sigură, competitivă şi durabilă a energiei din biomasă. De atunci 271 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare au fost racordate la sisteme moderne de încălzire pe biomasă. Au fost deschise 30 de întreprinderi de prelucrare a materiei prime şi de producere a biomasei solide, au fost create 400 de locuri de muncă. În cadrul proiectului, peste 1000 de familii şi întreprinderi mici din RM au primit subvenţii în valoare de pînă la 1300 euro din fonduri europene pentru procurarea şi instalarea cazanelor pe biomasă. Proiectul "Energie şi Biomasă Moldova-2" este prevăzut pentru 2015-2017 şi are un buget de 9,41 mil. euro, acordaţi de Uniunea Europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?