X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

La numai 4 ani a traversat prin întuneric, o pădure plină cu lupi

16 mar. 2017,, 00:30   Externe
3675 0

Saglana Salciak, de doar 4 ani, a înfruntat frigul Siberiei pentru a încerca să-şi salveze bunica, aflată pe patul de moarte. Fetiţa a devenit o eroină în micuţul kojuun Tere-Holiskovo, din apropierea Mongoliei, obişnuit cu o viaţă lentă şi liniştită, dar şi în Rusia.

În schimb, mama ei, care a lăsat-o singură, riscă să ajungă după gratii pentru că a pus un minor în pericol. Întîmplarea este de neimaginat.

Saglana Salciak locuia cu bunicii săi la o fermă izolată într-o pădure de conifere din kojuun-ul (unitate administrativă apropiată raionului specifică Republicii Tuva, n. red.) Tere-Holiskovo, la graniţa cu Mongolia. Într-o noapte de la începutul lunii trecute, fetiţa a găsit-o pe bunica sa, în vîrstă de 60 de ani, nemişcată. Atunci bunicul său i-a spus să se ducă şi să caute ajutor. Fiind orb, el nu a văzut că afară era întuneric beznă. Totuşi, micuţa s-a îmbrăcat, a pus o cutie de chibrituri în buzunar, şi-a luat inima în dinţi şi a plecat spre cea mai apropiată fermă, situată la opt kilometri distanţă.

Curajul ei a stîrnit deopotrivă admiraţie şi stupoare, mai ales că a parcurs cei opt kilometri la minus 30 de grade Celsius şi sub urletul lupilor, care atacau frecvent animalele bunicilor săi. Epuizată, Saglana a ratat ferma vecină, însă a fost găsită de un localnic. O ambulanţă s-a deplasat la ferma bunicilor Scufiţei Roşii din Tuva, dar bătrîna era deja moartă din cauza unui infarct. Intervievată de cotidianul rus „Komsomolskaia Pravda“ despre călătoria sa neobişnuită pentru un copil de patru anişori, Saglana a spus că nu a făcut alteva decît să „meargă tot înainte“.

Ea a mai spus că nu i-a fost frig, ci foame. Micuţa a fost internată într-un spital, apoi plasată într-un centru social, unde urmează să sărbătorească a cincea zi de naştere. În schimb, mama ei, aflată acum într-o altă regiune a Rusiei, riscă să ajungă după gratii. Comitetul de anchetă al Republicii Tuva s-a autosesizat în acest caz şi a deschis o anchetă pentru lăsarea unui minor în pericol. „Ea ştia că bunicii erau incapabili să asigure siguranţa copilului“, se poate citi în comunicatul care anunţă deschiderea acestei anchete. Femeia riscă pînă la un an de închisoare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?