X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Din 16 martie în Moldova vor crește brusc amenzile

15 mar. 2017,, 14:30   Societate
5132 0

Începînd cu 16 martie 2017, mărimea unității convenționale, aplicate la calcularea amenzilor în Moldova, va fi majorată de la 20 la 50 de lei. În plus, vor crește dramatic amenzile pentru diverse încălcări.

Acest lucru este prevăzut de amendamentele adoptate anterior la Codul contravențional, care intră în vigoare de pe data de 16 martie curent, relatează NOI.md.

Potrivit modificărilor operate, în special, plata salariilor sau efectuarea altor plăți fără reflectarea acestora în contabilitate va atrage după sine o amendă de la 400 la 500 de unități convenționale pentru persoanele fizice, de la 1000 la 1500 de unități convenționale pentru funcționari, de la 1000 la 1500 unități le va fi aplicată persoanelor juridice pentru fiecare angajat identificat.

Prezența persoanelor care nu au atins vîrsta de 16 ani, neînsoțite de părinți sau de persoanele care le substituie în baruri, cafenele, restaurante, cinematografe, discoteci, cluburi disco, cluburi de noapte, saune, săli de internet sau alte locuri de divertisment după ora 22.00 va fi sancționată cu o amendă în mărime de la 60 la 90 de unități convenționale pentru persoanele fizice și în valoare de la 90 pînă la 180 de unități convenționale pentru persoanele juridice, cu privarea dreptului de a desfășura anumite activități pentru o perioadă de la 3 pînă la 6 luni.

Organizarea unei adunări fără a depune o notificare prealabilă, conform normelor stabilite de lege de către organizatorul acesteia se pedepsește cu o amendă de la 18 la 24 de unități convenționale.

Consumul de băuturi alcoolice în locuri interzise va atrage după sine o amendă în valoare de la 18 pînă la 30 de unități convenționale, iar vînzarea de băuturi alcoolice minorilor - o amendă în mărime de la 48 pînă la 72 de unități convenționale pentru persoanele fizice și în mărime de la 120 la 210 de unități convenționale pentru persoanele juridice, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe o perioadă de la 3 luni pînă la 1 an în ambele cazuri.

Exploatarea mijloacelor de transport echipate cu dispozitive speciale de semnalizare luminoasă şi/sau sonoră fără autorizaţie atrage o amendă de la 42 pînă la 72 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a 5 puncte de penalizare sau cu privarea de dreptul de a conduce mijlocul de transport pe un termen de la 6 luni la 1 an.

Deţinerea, montarea sau exploatarea dispozitivelor care detectează semnalele mijloacelor de apreciere a vitezei de deplasare a vehiculelor sau perturbă funcţionarea normală a acestora este sancţionată cu amendă de la 12 pînă la 24 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Totodată, exploatarea mijloacelor de transport cu parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă umbrite ori pe care sînt amplasate diferite obiecte, care diminuează cîmpul vizual al conducătorului, contrar prevederilor Regulamentului circulaţiei rutiere, atrage după sine o amendă de la 12 pînă la 24 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Exploatarea mijloacelor de transport cu volanul amplasat pe partea dreaptă a axei longitudinale, cu excepţia vehiculelor aflate în traficul internaţional, va fi sancţionată cu amendă de la 9 pînă la 15 de unităţi convenţionale, cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?