Pușcaș: A fost pornită o campanie fără precedent de „prelucrare a alegătorilor”

Pușcaș: A fost pornită o campanie fără precedent de „prelucrare a alegătorilor”

În prezent are loc o campanie manipulatoare de promovare a votului uninominal, opinează fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș, citat de Noi.md.

Potrivit expertului, argumentele în favoarea modificării sistemului electoral sînt promovate intens în spațiul public, prin diverse canale, ceea ce vorbește despre declanșarea unei „campanii în stil sovietic”.

 „Clasa politică autohtonă, interesată în schimbarea sistemului electoral, mass-media scrisă și cea electronică, unele partide și organizații non-guvernamentale, diferiți experți, oratori și analiști au pornit o adevărată companie, în stil sovietic, fără precedent de prelucrare alegătorilor. Motivele: alegătorii trebuie să-și cunoască deputatul său și în caz de necesitate, sa-i poată cere socoteală, adică să-l înlocuiască cu altul mai bun. Scopul final fiind desfășurarea alegerilor parlamentare pe circumscripții uninominale”, explică doctorul în drept într-un material analitic.

„Campania manipulatoare s-a răspîndit atît de tare că în prezent, potrivit unor sondaje, 80% din alegători sînt gata să susțină sistemul uninominal”, mai remarcă Pușcaș.

Deși, susține că Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral, fără a interveni în textul Constituției, Victor Pușcaș susține că există totuși anumite probleme legate de procedura de revocare a deputaților aleși în circumscripții uninominale. Potrivit lui, Legea Supremă prevede expres cazurile în care mandatul unui deputat poate fi retras și niciunul dintre acestea nu presupune demiterea la solicitarea alegătorilor, așa cum afirmă autorii inițiativei.

„Cît de conforme Constituției sînt afirmațiile susținătorilor sistemului uninominal de a introduce posibilitatea de revocare, ridicare a mandatului deputatului ales în cadrul sistemul uninominal. Indiferent de sistemele electorale majoritare, proporționale sau mixte, se exclude revocarea mandatului cu excepția cazurilor prevăzute de articolul 69, alineatul (2) din Constituție: demisia - manifestare de voință benevolă, unilaterală a deputatului de a înceta exercitarea mandatului; - ridicarea mandatului, contrar voinței deputatului în cazul săvîrșirii unei infracțiuni; - incompatibilitatea calității de deputat; - în caz de deces. Alte situații prin care s-ar declara vacanța mandatului de deputat nici Constituția, nici legislația în vigoare nu prevede”, explică Victor Pușcaș.  
 
Expertul mai subliniază că autorii acestei inițiative trebuie să determine mai întîi forma scrutinului propus și, după aceasta, să purceadă la modificarea Constituției sau, după caz, doar perfecționarea cadrului normativ.
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu7 comentari

Jorik 21 mar. 23:28

Так оно и есть, из многих СМИ чувствуется эта самая обработка. Так можно понять кто под контролем у Плахиша, если хвалят эту гнилую систему какой-то ресурс, значит смело можно на него штамп продажных повесить, не ошибешься.

Mircea 15 mar. 20:18

В.Пушкаш подменяет причину следствием. Не манипуляторские причины лежат в основе массовой поддержки одномандатной системы выборов,а мерзопакастное и подлое поведение партий и полная продажность как депутатов так и судей. И все это В.Пушкаш прикрыл Конституцией,дескать там нет положения о праве избирателей отозвать того кого избрали. Так там много чего нет. А что там было избрание президента народом? Нет. Но КСуд нашел как без референдумов и многомиллионных затрат сделать это возможным. Так вот В.Пушкаш как судья и должен был сделать акцент на поиске варианта изменения Конституции и приведение её в нормальное состояние.

Venit din UE 15 mar. 15:19

Cetatenii moldoveni 90% nu fac parte din nici un partid politic, si nu sunt oameni prosti. Sa fie facut un referendum! Sa vedem daca oamenii doresc sau nu trecerea la sistemul electoral uninominal.

Dina 15 mar. 15:17

Credeti ca asa gindesc si membrii Comisiei de la Venetia ? Hai sa vedem care o sa fie sugestiile acestei comisii si apoi sa scultam ce spun din astia care latra la comanda cuiva.

Opinie Obiectvă 15 mar. 14:54

Boris 15 mar. 14:28
Posibil ai dreptate, doar că și cea mai mincinoasă persoană ajunge să spună adevărul uneori!

Boris 15 mar. 14:28

Acest Puscas nu cumva este omul care a fost una din sculele justiției sovietice care a depus toate eforturile pentru a suprima mișcarea de eliberare națională de la sfârșitul anilor 80 ai secolului trecut și a condamnat la moarte doi polițiști nevinovați pentru că "așa erau timpurile". Victor Pușcaș, alături de fostul președintele Vladimir Voronin a fost unul din cei care a încercat să intimideze mișcarea de eliberare națională.

Sandu 15 mar. 13:04

PdMarsav, cazut in sondaje pana la 2%, cazut la examenul de capacitate in fata Europei si a RM, a pornit cu intoxicarea si handicaparea yv9prin tara mai dihai decat Hoarda Tatara. Cu sloganul: Puneti botul, dati cu votul!

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

tu ești reporter

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load