Socialiştii intenţionează să atenueze reforma sistemului de pensii

Socialiştii intenţionează să atenueze reforma sistemului de pensii

Partidul Socialiştilor (PSRM) a înaintat un şir de iniţiative pentru reformarea sistemului de pensii.

Ele sînt introduse în proiectul respectiv de lege, care, potrivit spuselor deputaţilor din PSRM, în caz de adoptare va permite de a pune capăt genocidului faţă de persoanele „de vîrsta a treia”. Deputaţii au explicat esenţa propunerilor miercuri, 15 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, comunică NOI.md.

Socialiştii au propus indexarea anuală a pensiilor în mărime de 20%, repunerea în circulație a regulamentului privind pensionarea femeilor la vîrsta de 57 de ani şi a bărbaţilor – la 62 de ani, recalcularea pensiilor acelor cetăţeni, care s-au pensionat pînă în anul 1999, precum şi diminuarea nivelului indexării acelora, care primesc pensii mari. Astfel, beneficiarilor de pensii mai mari de 4-5 mii de lei se propune să le fie majorate pensiile cu 1-2% şi în ordine crescîndă pînă la beneficiarii de pensii mai mici de una mie de lei, cărora trebuie să le fie asigurată majorarea pensiilor, minimum, cu 20%.

„Circa 660 mii de pensionari primesc pensii, care corespund nivelului de existenţă sau sub acesta. Este un genocid faţă de un număr colosal de oameni, cărora nu le ajung mijloace pentru trai. Pentru a evita inegalitatea socială, noi propunem ca pensiile să fie indexate anual cu 20%. Actuala indexare cu ceva mai mult de 6% este foarte mică, dacă ţinem cont că după indexare va urma majorarea preţurilor la consumabile şi tarife. În proiectul de lege, înaintat de noi Parlamentului, înaintăm propunerea ca indexarea să fie făcută de două ori pe an – pe 1 aprilie şi 1 octombrie”, a menţionat Victor Sorocean, deputat al PSRM.

„Peste 90% din pensionari trăiesc sub nivelul sărăciei. Guvernul nu poate asigura pensionarii nici măcar cu minimul de consum. Se poate spune direct că autorităţilor le convine actuala situaţie, cînd pensionarii, de facto, sînt victime ale foametei şi de-abia se descurcă. Ei consideră că este mult mai uşor să te debarasezi de persoanele „de vîrsta a treia”, decît să le ajuţi. Anterior, a fost iniţiată aşa-numita „reformă a pensiilor”, graţie căreia Guvernul economiseşte anual din contul pensionarilor peste 200 mil. lei sau circa 300 de lei la un pensionar. Totodată, premierul Filip relatează despre majorarea „substanţială” a pensiilor, ceea ce nu corespunde realităţii”, a adăugat deputatul Vladimir Odnostalco.

Vă amintim că în decembrie 2016 Guvernul a adoptat un set de amendamente privind reformarea sistemului de pensii, care prevăd, în particular, majorarea vîrstei de pensionare pînă la 62 de ani pentru femei şi pînă la 65 de ani – pentru bărbaţi. Este, de asemenea, prevăzută majorarea nivelului de cotizare a pensiilor de la actualele 26% pînă la 45%, ceea ce, în opinia autorilor reformei, va permite asigurarea achitarea pensiilor la nivelul apropiat de mărimea minimului de consum mediu lunar.
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu9 comentari

valentina 18 mar. 11:16

tot criticati pe socialisti pe presedintele ales de popor dar de ce nu va criticati pe acei care sunt la guvernare care vau injenunchiat si vau furat Tara si acuma traesc pe banii din strainatate care le vine si ei imbogatesc facand in gilimeleee asa zise reforme VOI TOTI CARE DATI COMENT ATI SIMTIT CEVA BINE PENTRU VOI???

valentina 18 mar. 11:09

majorare pensiilor nu e vorba populista, e prima sursa de eczistenta pentru un pensionar care toata viata a contribuit la budjetul statului si acuma cu reformele liberalilor si unionistelor au ramas la nimic , se ridica toate tarifile la comunale preturile la medicamente e. c t.r sa redice de acolo de unde au furat banii Statului

Эмилит 16 mar. 23:49

Правительству По барабану что пинсионеры вымирают. Молодёжь уезжаем. Скорей сдадим все земли в концессию все равно некому будет работать В е делается ради того что то надо делать да м только им нет дела до народа. Они сами по себе народ сам по себе Зато с пеной у рта защищают Плохотнюка как он белый и пушистый

Denis 15 mar. 16:49

Iata cand vor veni cu majoritatea, atunci sa decide cu cat si din ce resurse sa indexeze pensia. De vorbit toti sunt buni, dar la fapte nu prea, mai ales ca in Moldova prima data in istorie se vor majora atat de mult pensia.

miroslav 15 mar. 16:32

Odnostalco care nu are idee pe ce planeta traieste? va rog eu mult... unde au fost desteptii cand se crea proiectul, si de ce nu au venit atunci cu initiative?

Aurel 15 mar. 16:27

Adică cei care au pensii de 10 000 mii să primească 12 000 da cei care au 1200 să primească 1400, da ? eu cred că e foarte bine așa cum a propus guvernarea, să fie majorate astfel pensiile ca treptat să fie anulat acest decalaj dintre pensiile mici și cele de lux

Daniel 15 mar. 16:25

cel mai probabil încă o mișcare de PR ieftin din partea socialiștilor, doar de la apariția lor pînă l-au făcut pe Dodon Președinte, s-au axat doar pe acțiuni populiste..

Dorin 15 mar. 16:25

Dacă sunt populiști apoi n-ai ce le face, cum vre 20%, da de unde bani, are de gînd Dodon să-și vîndă cumva castelul de milioane ori ce ? Indexarea se face în baza inflației și creșterii prețurilor, da nu așa din pod cum crede utopicii

Светлана Голиченко 15 mar. 14:14

интересно, а "колесную реформу" социалисты собираются "смягчать" со своими парламентскими "комиссарами" или будут только перед пенсионерами пиарится перед очередными срочно-сверхсрочными ?! :)
- то, что их их личный "магазинно-маркетовский&q uot; бизнес может пострадать - неужто их не интересует, - рикши у нас еще не узаконены, а каруц с лошадками на всех не хватит ?! :)))) - хотя, кто его знает - может какой из эконом.советчиков при президенте сможет по этому поводу что-то и придумать ....для своего бизнеса, - чтобы рабский труд и такой вот вид индивидуальной предпринимательской деятельности даже протолкнули от лица президента :))))

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load