Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ostalep: Moldova are nevoie de mai mulți tineri cu viziuni patriotice (FOTO)

15 mar. 2017,, 10:00   Societate
6361 11

Valeriu Ostalep, ex-vice ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, invitatul de pe 14 martie din cadrul proiectului iExpert, inițiat de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, a menționat că problema factorului uman stă la baza multor greutăți cu care se confruntă astăzi Republica Moldova.

Chiar dacă sesiunea de azi s-a axat pe domeniul securității statului, expertul a abordat multidimensional această problemă, evidențiind, în mod special, ceea ce pot face tinerii de astăzi ca economia să fie relansată, ca clasa politică să devină mai responsabilă și coerentă și ca tinerii să nu plece din țară.

Valeriu Ostalep a menționat că problema cea mai mare a securității statului moldovenesc la moment este clasa politică, iar tinerii dispun de întreaga capacitate de a schimba acest lucru prin implicare și prin demonstrarea unei atitudini critice asupra mai multor lucruri, pe care le spun politicienii.

La fel, expertul a menționat că exodul de creieri din Moldova deja are efectele sale, iar cetățenii, și, în special, tinerii sînt responsabili, în mod direct, de rezolvarea acestei probleme. Astfel, implicarea, încrederea în sine, dezvoltarea patriotismului sînt factori care pot contribui la stoparea procesului de emigrare în masă.

Tinerii au adresat numeroase întrebări invitatului, iar drept răspuns la una din întrebări privind problema bilingvismului rus-moldovenesc și efectelor sale asupra securității statului cît și a societății, expertul a menționat că istoric în Moldova sînt mai multe etnii, iar poporul său este compus din toate acestea, inclusiv, din etnici moldoveni. Astfel, cunoașterea mai multor limbi constituie un avantaj enorm pentru tinerii moldoveni, care este și un avantaj în ceea ce ține de opțiunile de studiere a izvoarelor științifice străine, opțiuni de interacțiune și comunicare cu un număr extins de oameni, precum și un avantaj pentru angajare atît în Moldova, cît și peste hotare, iar ca limba moldovenească să fie cunoscută de toate minoritățile etnice de pe teritoriul Moldovei, este nevoie de investiții speciale în acest sens, fără a fi create conflicte sociale, în baza acestui clișeu și fără ca acest subiect să fie isterizat.

Invitatul de pe 14 martie, din cadrul proiectului iExpert, inițiat de Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” a îndemnat tinerii să se implice mai mult în toate procesele economice, politice, sociale și culturale din țară, căci doar ei pot produce schimbări calitative, care ar atrage beneficii pentru întregul popor moldovenesc.

Menționăm, că în cadrul următoarei sesiuni iExpert, tinerii vor efectua o vizită de studiu la Președinția Republicii Moldova, unde vor fi familiarizați cu activitatea, competențele și atribuțiile de bază ale acestei instituții.
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?