X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

BM despre tendințele business-ului din Moldova

15 mar. 2017,, 09:00   Economie
1584 0

Companiile din Republica Moldova interacţionează tot mai puţin cu autorităţile de reglementare, iar alţi indicatori aferenţi costurilor de reglementare a afacerilor prezintă tendinţe îngrijorătoare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se arată în studiul "Costul reglementării afacerilor 2016", prezentat marţi de Grupul Băncii Mondiale şi Guvernul Republicii Moldova.

Potrivit studiului, timpul total dedicat interacţiunii cu autorităţile a constituit 7,9%, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, cînd indicatorul oscila în jurul valorii de 10-11%. În opinia experţilor, îmbunătăţirea s-a produs datorită reformei autorizaţiilor de comerţ, care a înlocuit autorizaţiile cu un sistem de notificare. Printre alţi factori ce au contribuit la această îmbunătăţire sînt raportarea fiscală electronică şi moratoriul asupra controalelor de stat, impus de Guvern în 2016.

Directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Alex Kremer, consideră că înlocuirea autorizaţiilor de comerţ cu un sistem de notificare este un exemplu excelent al modului în care performanţa cadrului de reglementare poate fi îmbunătăţită timp de un singur an. Timpul necesar pentru înştiinţarea autorităţilor despre lansarea afacerii a fost redus de la 13 zile pînă la 5,7 zile. Sistemul electronic de evidenţă fiscală a contribuit la reducerea cu 30% a timpului dedicat acestei raportări, iar moratoriul asupra controalelor a generat înjumătăţirea numărului de controale per companie - două anual.

"Totuşi, moratoriul nu reprezintă o reformă durabilă şi trebuie folosit doar ocazional. Prin urmare, recomandăm insistent Guvernului să ofere prioritate reformei actelor permisive şi de control în 2017, pentru a asigura ireversibilitatea tendinţelor pozitive din 2016", a mai adăugat oficialul.

În pofida acestor îmbunătăţiri, doar 13% din managerii companiilor intervievaţi în cadrul studiului au constatat o îmbunătăţire reală a mediului de afaceri în 2016, 60% nu constată nici o schimbare, în timp ce 27% consideră că mediul de afaceri s-a înrăutăţit. Doar 6% din respondenţi sînt de opinia că afacerile sînt tratate egal de lege. Ponderea lor s-a redus alarmant faţă de cifrele studiului precedent - de 19% în anul 2015. Alte 40% consideră că sistemul juridic asigură doar parţial egalitatea companiilor. Circa 40% din respondenţi consideră că legea este aplicată selectiv.

Totodată, aproximativ 20% s-au plîns de vizitele controlorilor în scopul luării de mită şi circa 12% consideră că au fost controlaţi şi intimidaţi în favoarea concurenţilor lor.

Experţii Băncii Mondiale consideră că autorităţile trebuie să atragă atenţie la tendinţele depistate şi să ia masuri pentru a soluţiona aceste probleme.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?