Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Republica Moldova s-a transformat într-o zonă economică gri – declarație

14 mar. 2017,, 11:55   Economie
4132 4

În ultimii 10 ani, Republica Moldova s-a transformat într-o zonă economică gri, atenționează platforma „Demnitate și Adevăr”, citată de Noi.md.

Potrivit formațiunii, acest fenomen a luat amploare în perioada anilor 2009-2017, sub egida așa-zisei guvernări pro-europene, iar astfel țara noastră a devenit un paradis al spălărilor de bani în proporții deosebit de mari. În urma activităților dubioase ale companiilor controlate din zone off-shore, bugetul public național pierde anual venituri de miliarde de lei, mai semnalează membrii „DA”.

În vederea stopării acestor fărădelegi, conducerea formațiunii propune o serie de măsuri pentru a asigura „de-off-shorizarea țării” și anume: semnarea acordului cu toate zonele off-shore privind schimbul informațiilor fiscale; introducerea prezumpției vinovăției pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în Republica Moldova și dețin relații cu zonele off-shore - în cazul apariției unor bănuieli rezonabile, aceste întreprinderi sînt obligate să probeze că nu au practicat sau aplicat scheme de evaziuni fiscale, spălări de bani sau finanțare a terorismului, cu participarea companiilor din zonele off-shore, se arată în analiza formațiunii.

Alte măsuri propuse vizează: transparentizarea acționariatului și interzicerea activităților companiilor înregistrate în zonele off-shore sau controlate de persoane din aceste zone în domeniul bancar, energetic, asigurări și mass-media; introducerea impozitului special pentru orice tranzacție cu companiile din zonele off-shore în valoare de 12%; interzicerea participării în achiziții de stat a întreprinderilor înregistrate în zonele off-shore sau controlate de persoane din aceste zone.

Totodată, Platforma DA mai propune introducerea mai multor stimulente fiscale pentru antreprenorii care activează legal și înăsprirea sancțiunilor pentru practicile tenebre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?