Copii prelungesc viața

Copii prelungesc viața

Oamenii care au copii trăiesc mai mult decît cei care nu-i au, acest lucru a fost stabilit de către savanții și odată cu vîrsta, diferența este în creștere.

Cel mai pozitiv impact îl are bucuria de a fi părinte asupra bărbaților necăsătoriți în vîrstă.

Savanții de la Institutul Karolinska, Suedia, au legat faptul că persoanele care au copii trăiesc mai mult, mai ales, în cazul oamenilor în vîrstă, atunci cînd sănătatea se înrăutățește treptat.

La prima vedere, această declarație pare alogică – nașterea copiilor, educarea acestora presupune stresuri, somn insuficient, la 60 de ani însă diferența speranței de viață în cazul persoanelor cu și fără copii, ajunge pînă la doi ani. Totodată, sexul copilului (sau copiilor) nu influențează aceste rezultate.
 
 Studiile anterioare au demonstrat că nașterea copiilor poate adăuga cîțiva ani de viață, dar nu se cunoștea în ce condiții este posibil acest lucru și dacă influențează cumva sexul copilului.
 
Pentru a determina dacă nașterea copiilor poate îndepărta moartea, savanții au colectat date despre durata de viață a oamenilor în etate – 704 481 de bărbați și 725 290 de femei din Suedia, născuți între anii 1911-1925, statutul lor familial, numărul și sexul copiilor.
 
Au fost calculate riscurile mortalității de vîrstă și comparat fiecare an calendaristic pentru persoanele fără copii și pentru acei care aveau cel puțin un copil.

Odată cu vîrsta, riscul mortalității crește, fapt care, de altfel, nu a fost o surpriză, iar acest lucru nu a depins de faptul, dacă aveau sau nu copii persoanele studiate.
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load