Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Andrei Galbur a ţinut o prelegere la universitatea de la Helsinki

14 mar. 2017,, 09:15   Politică
1946 5

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a ţinut luni o prelegere la Centrul finlandez de cercetări privind Rusia şi Europa de Est al Institutului Aleksanteri din cadrul Universităţii din Helsinki.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al MAEIE, şeful diplomaţiei moldovene a vorbit despre evoluţia istorică a Republicii Moldova, dificultăţile şi provocările prin care trece republcia, obiectivul strategic privind reformarea instituţiilor statului, asocierea politică şi economică la Uniunea Europeană, precum şi rolul Moldovei în contextul regional dintre Vest şi Est.

"Republica Moldova are două obiective strategice de moment, pe care trebuie să le atingă concomitent. Primul este modernizarea sistemică a statului prin consolidarea instituţiilor democratice, redresarea respectului pentru drepturile omului, stimularea tuturor factorilor care pot accelera creşterea economică. În opinia noastră, cea mai bună cale de a reuşi în cele propuse este promovarea asocierii politice şi integrării economice în UE, prin implementarea Acordului de Asociere şi Zonei de Liber Schimb, urmată de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană", a menţionat ministrul.

Potrivit lui, cel de-al doilea obiectiv este de a menţine stabilitatea în ţară prin creşterea capacităţii de adaptare, reducerea scindării în societate, rezolvarea conflictului transnistrean, care durează deja de 25 de ani.

"Nu mă voi opri asupra circumstanţelor apariţiei acestui conflict. Voi remarca doar că astfel de conflicte au apărut în majoritatea fostelor republici sovietice, cel mai recent fiind în Ucraina" , a subliniat el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?