X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Comisia Europeană: Moldova trebuie să facă mai mult

14 mar. 2017,, 09:00   Politică
2634 9

Republica Moldova a adoptat o serie de reforme, dar trebuie să facă mai mult pentru a-şi îndeplini angajamentele pe care şi le-a asumat prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un raport comun, publicat luni de Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă.

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei, Federica Mogherini, Programul de asociere prezintă în detaliu angajamentele asumate de autorităţile din Republica Moldova, printre care cele care vizează lupta împotriva corupţiei, asigurarea independenţei sistemului judiciar, depolitizarea instituţiilor de stat şi investigarea fraudelor bancare.

"S-au înregistrat progrese, acestea fiind prezentate în raportul de astăzi. Sînt necesare eforturi suplimentare, iar Republica Moldova se poate baza pe Uniunea Europeană, pe eforturile noastre comune, în beneficiul cetăţenilor noştri", a spus Mogherini.

Comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, susţine că "primele rezultate ale aplicării Acordului de Asociere sînt deja vizibile, dar obiectivele finale nu au fost încă atinse".

"De la semnarea Acordului de Asociere, UE şi-a consolidat poziţia de principal partener comercial al Republicii Moldova. Sprijinul Uniunii vizează ocuparea forţei de muncă şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai din ţară", a spus comisarul european.

Raportul comun analizează evoluţia implementării Programului de asociere începînd din noiembrie 2014. În opinia autorilor, trebuie acordată mai multă atenţie respectării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, domeniu în care nu se înregistrează destule progrese, în parte din cauza unor deficienţe ale sistemului judiciar.

"În ceea ce priveşte dezvoltarea economiei, au fost adoptate reforme esenţiale pentru revenirea la stabilitate macrofinanciară, în urma unei fraude bancare masive. Sînt necesare investigaţii suplimentare pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care se fac vinovaţi de această fraudă. Mediul de afaceri şi de investiţii este în continuare afectat de corupţia pe scară extinsă şi de lipsa unor politici consecvente. În plus, faptul că interesele economice se concentrează acum în mîinile unui număr mai mic de persoane generează riscul ca politicile publice să fie influenţate de aceste persoane", se arată în raport.

În ceea ce priveşte comerţul, raportul subliniază beneficiile pe care colaborarea între UE şi Republica Moldova le aduce ambelor părţi începînd din 2014. UE şi-a consolidat poziţia de principal partener comercial al Republicii Moldova - 63 % din exporturile ţării se realizează către UE, iar 50% din importurile sale provin din UE.

Raportul enumeră cîteva realizări majore, printre care o serie de proiecte finalizate cu ajutorul Uniunii Europene în perioada 2015-2016. S-au construit infrastructuri noi de aprovizionare cu apă potabilă în mai multe localităţi, de care beneficiază acum peste 15. mii de persoane. De asemenea, au fost aduse îmbunătăţiri transportului public din Chişinău şi Bălţi. În 225 de clădiri publice (precum şcoli sau cămine culturale) au fost instalate sisteme de încălzire cu biomasă, mai bune şi mai economice decît cele vechi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?