Bruxelles-ul cere ca autorii fraudei bancare să fie aduși în fața justiției

Bruxelles-ul cere ca autorii fraudei bancare să fie aduși în fața justiției

Republica Moldova trebuie să facă mai mult pentru a-și îndeplini angajamentele asumate în Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Concluzia se regăsește în raportul comun al Comisiei Europene și al Serviciului European de Acțiune Externă, întocmit în contextul pregătirilor pentru Consiliul de asociere UE - Republica Moldova, preconizat pentru 31 martie curent, informează Noi.md.

Frauda bancară și consecințele nefaste ale acesteia nu au fost trecute cu vederea de instituțiile europene. Potrivit reprezentanților UE, sînt necesare investigații suplimentare pentru a-i aduce în fața justiției pe cei care se fac vinovați de această escrocherie de proporții. ”Mediul de afaceri și de investiții este în continuare afectat de corupția la scară largă și de lipsa unor politici consecvente. În plus, faptul că interesele economice se concentrează acum în mîinile unui număr mai mic de persoane generează riscul ca politicile publice să fie influențate de aceste persoane”, se mai arată în raport.

Potrivit oficialilor UE, autoritățile de la Chișinău trebuie să depună eforturi suplimentare și pentru îmbunătățirea statului de drept și a mediului de afaceri. Reprezentanții Bruxelles-ului mai susțin că trebuie acordată mai multă atenție respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, domeniu în care nu se înregistrează destule progrese, în special din cauza unor deficiențe ale sistemului judiciar. "Ingerința politică observată în sistemul judiciar și în funcționarea autorităților responsabile cu aplicarea legii este o piedică sistemică în calea dezvoltării sociale și economice", se mai arată în raport.

Înaltul Reprezentant al Uniunii și vicepreședinte al Comisiei, Federica Mogherini, susține că deși s-au înregistrat progrese în unele domenii, aceste rezultate nu sînt suficiente. „Sînt necesare eforturi suplimentare, iar Republica Moldova se poate baza pe Uniunea Europeană”, a declarat Federica Mogherini.

În opinia comisarului pentru politică europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes Hahn, primele rezultate ale aplicării Acordului de asociere sînt deja vizibile, dar obiectivele finale nu au fost încă atinse. „Reformele implementate ca parte din programul de asociere vor aduce, sper, și mai multe povești de succes în relațiile noastre”, a declarat Hahn.

Raportul enumeră și cîteva realizări majore, printre care proiecte finalizate cu ajutorul UE, în perioada 2015-2016. Este vorba despre realizarea unor proiecte de infrastructură și aprovizionare cu apă potabilă a mai multor localități; implementarea proiectelor de încălzire cu biomasă, îmbunătățirea serviciilor de transport public din Chișinău și Bălți.
 

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Comentarii Adăugați un comentariu4 comentari

nicolae 13 mar. 18:15

FATARNICI SI MINCINOSI EUROPA EI STII CINE AU FURAT MILIARDUL

евроскептик 13 mar. 17:29

Ну так и заберите нашего главного олигарха-узурпатора,вашего ставленника и потрусите его,как Буратино,глядишь,и посыпится большая часть миллиарда.
Хоть бы попробовали,а то одно бла-бла.

Sandu 13 mar. 16:39

S-au inregistrat progrese pe hartie igienica. Obiectivele finale nu vor fi atinse, atata timp cat cel care a jefuit in draci, adica raul intruchipat Plahatniuc, fiinta nefasta care si-a astupat urmele hotiilor, omorand chiar oameni, nu va fi prins si incatusat. Cand se va produce minunea? Cand "tatucul" talhariilor, manipulari cu anti-rating de 98% va pupa poarta puscariei pe dinauntru? Visam cu totii un procuror curajos. Alo, Curtea de la Haga! E nevoie de cineva exceptional care va avea curajul sa faca dreptate poporului.

русский 13 mar. 16:37

мошеничество? в банковской сфере? ага ..смешно..сел филат..а где остальные? а где лянкэ? а где шор? а где еще соти замешаных? шор так страдает под домашним арестом-мода скоро в экран телевизора не влезет..прийдется покупать новый пошире

Mai multe

Adăugaţi Comentarii

captcha

trimite știrea ta

Fiți coautorul nostru! Dacă aveți o știre interesantă împărtășiți-ne-o și nouă!


captcha

Întrebarea zilei Toate

load