Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Modificarea mecanismului repartizării mijloacelor din Fondul Rutier

13 mar. 2017,, 10:15   Economie
3454 1

În Moldova a fost introdus un nou mecanism de repartizare a mijloacelor din Fondul Rutier. Acest lucru este prevăzut de amendamentele la Legea fondului rutier și cele din Legea privind finanțele publice locale, adoptate de Parlament în lectură finală.

Documentul a fost elaborat de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, în scopul repartizării mijloacelor Fondului Rutier direct administrației publice locale, pentru asigurarea decentralizării, depolitizării și sporirii transparenței în chestiunea repartizării mijloacelor, prevăzute pentru construcția, reparația și întreținerea drumurilor locale, raionale, inclusiv, a străzilor din localitățile din țară.

Noua formulă aprobată prevede că 50 la sută din taxele pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Moldova vor fi repartizate direct în bugetul administrației publice locale și repartizate între localități în funcție de numărul populației.

Astfel, pentru prima oară în 25 de ani aceste mijloace financiare vor fi cheltuite pentru reparația și întreținerea drumurilor locale de importanță raională. Deja în acest an Consiliile raionale vor obține 385, 9 milioane de lei, aproximativ 115 mii de lei la o mie de persoane. Și, respectiv, pentru Consiliile locale vor fi prevăzute 350 milioane de lei sau circa 130 de mii de lei pentru un km echivalent.

Aceste mijloace financiare vor fi folosite de către autoritățile locale pentru achitarea studiilor de fezabilitate, pentru proiectarea drumurilor locale, pentru efectuarea lucrărilor de curățare a drumurilor pe timp de iarnă, precum și alte lucrări de întreținere curentă a drumurilor locale.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor menționează că sumele repartizate administrațiilor publice raionale și locale vor crește anual în funcție de mărimea Fondului Rutier.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?